Fălticeni

Muzeul „I. Irimescu”, pe cale să devină „muzeu de importanţă naţională”

Consiliul Local Fălticeni a aprobat în unanimitate, în şedinţa din după-amiaza zilei de 30 octombrie, iniţierea procedurii de acordare a titulaturii de muzeu de importanţă naţională Muzeului „Ion Irimescu”. Solicitarea a venit din partea managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, pr. Teodor Brădăţanu, „ca o datorie morală faţă de maestrul Ion Irimescu”.

Pr. Teodor Brădăţanu ne-a informat că, motivarea cererii de a clasifica Muzeul de Artă „Ion Irimescu” ca muzeu naţional survine unui lung demers început de maestrul Ion Irimescu şi continuat de conducerea muzeului, de autorităţi şi de marcanţi oameni de cultură. Chiar şi în acest an, în luna februarie, la evenimentul „Irimescu 115”, în faţa reprezentanţilor autorităţilor locale, ai Instituţiei Prefectului, Parlamentului României şi Ministerului Culturii, prof. univ. Ioan Opriş şi scriitorul Grigore Ilisei au explicat că împlinirea dorinţei maestrului Irimescu de a ridica muzeul la rang de muzeu naţional şi a-l transforma în centru naţional de studii, cercetări şi creaţie nu reprezintă „doar datoria noastră morală faţă de maestrul Irimescu şi o obligaţie juridică izvorâtă dintr-un lung şir de documente, ci şi o restituire a valorii pe care acest muzeu o are în cultura românească şi europeană”.

„Este impropriu ca un muzeu de o asemenea valoare patrimonială să rămână la statutul de muzeu municipal şi prin aceasta să se creeze un deficit de imagine municipiului Fălticeni şi să fie diminuat prestigiul acestei urbe cu o bogată moştenire culturală. Este vorba de o inechitate existentă care ar putea fi îndreptată şi mai cu seamă se cuvine ca aceasta să se întâmple în an centenar” a precizat managerul muzeului, Teodor Brădăţanu.

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni, înfiinţat în 1974, găzduieşte cea mai mare colecţie de autor din România: peste 300 de sculpturi, aproximativ 1.000 de desene şi circa 1.500 de volume. Această titulatură de muzeu de importanţă naţională atrage după sine şi posibilitatea unui nou finanţator sau a dublei finanţări – Ministerul Culturii şi Primăria Fălticeni.

Potrivit Ordinului nr. 2185/2007 pentru aprobarea Normelor de clasificare a muzeelor şi a colecţiilor publice acordarea titulaturii de muzeu sau, după caz, de colecţie publică de importanţă naţională, se aprobă prin hotărâre a Guvernului, iniţiată de Ministerul Culturii şi Cultelor, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor” a precizat primarul Cătălin Coman.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: