Bucovina lui Mircea V. Hrişcă

„Bucovina în pictura lui Mircea V. Hrişcă”, mai exact seara Bucovinei lui Mircea V. Hrişcă, deoarece evocările, momentele muzicale realizate de Ana Creangă, însoţite de proiectarea pe ecran a unor lucrări şi fotografii cu artistul, urmate de vizionarea retrospectivei din galeria de artă de la parterul Muzeului Bucovinei (Muzeul de Istorie Suceava), împreună cu vestea cea mare împărtăşită de dr. Constantin-Emil Ursu, director-general al instituţiei-gazdă, au susţinut sentimentul unei manifestări complexe, care a depăşit graniţa vernisajului obişnuit.

Bucovina din ultimele decenii ale secolului trecut s-a întors, nu numai pe simeze, cu vibraţia dragostei pentru România şi interesul pentru folclor, cu periplul prin timpul, anotimpurile şi geografia ei, reconstituit cu respect şi admiraţie de universitara Florica Diaconescu. Dar şi cu amărăciunea istoricului Mihai Iacobescu pentru că a ajuns director-adjunct la Muzeul Judeţean Suceava ca urmare a „ostracizării” de la Institutul de Învăţământ Superior Suceava. Acolo l-a cunoscut pe Mircea V. Hrişcă, pictorul fiind încadrat atunci ca muzeograf, şi i-a părut tot un ostracizat, dar prin suverană alegere, din universul lucrurilor mărunte ale cotidianului, prin artă, pentru artă. Cu toate acestea, peste ani, când fiica pictorului a vrut să-şi aleagă temă de doctorat Bucovina lui Mircea V. Hrişcă, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu i-a sugerat să se oprească la un înaintaş, Epaminonda Bucevschi, şi numai după această experienţă, consolidantă pentru condeiul preocupat de arta şi artiştii Bucovinei al tinerei universitare, să scrie cartea consacrată marelui pictor care i-a fost tată. Precedată, îngemănată de un album sau concepută ca un album, fiindcă a sosit ceasul albumului meritat de Mircea V. Hrişcă, a spus Lucia Puşcaşu, mai ales că şi fiica, Oana Ruxandra Hrişcă, şi ginerele, Cristi Creangă, sunt cunoscuţi, apreciaţi artişti plastici. Atât de mult semănându-i tatălui, tăcută şi creativă, Oana Ruxandra Hrişcă a răspuns în felul ei, atrăgând atenţia că majuscula V. din semnătura artistului nu este atât pentru diferenţierea de un alt artist, cu acelaşi prenume şi nume, cât un gest de cinstire a tatălui, preotul Visarion Hrişcă.

Şi pentru că Bucovina lui Mircea V. Hrişcă însemna puternic cinstirea părinţilor, a familiei, vom consemna momentele muzicale interpretate la chitară de Ana Creangă, cu inegalabila forţă a adolescenţei, potenţată de înzestrarea pentru artă moştenită de la bunicul matern, drept momentul cel mai răscolitor al serii. Care a culminat cu balada învăţată de la bunica Anastasia, soţia pictorului, cântată doar cu acompaniamentul lacrimilor din ochii lor.

Bucovina lui Mircea V. Hrişcă s-a întors însă şi ca un timp cu un respect mult mai mare pentru artişti şi artă, aşa cum şi-a amintit Lucia Puşcaşu, şi cu timpul „Voroneţienei”, concursul care aducea la Suceava lumea bună a artelor plastice din întreaga ţară. O astfel de „Voroneţiană” a încununat cu Premiul I şi cu Marele Premiu „Voroneţ” participările lui Mircea V. Hrişcă, recunoscând în artistul din Bucovina unul din marii artişti români ai vremii. Nu se putea moment mai semnificativ pentru mărturisirea dr. Constantin-Emil Ursu că instituţia pe care o conduce, în colaborare cu Filiala Suceava a UAP, este pregătită să reia „Voroneţiana”, moment în care m-am gândit la Lucia Puşcaşu, autor de evenimente plastice remarcabile, ca artista în măsură să-i însufleţească, să-i coordoneze renaşterea. De va fi să fie aşa, întâlnirea cu Mircea V. Hrişcă şi cu Bucovina lui, pregătită cu atâta dragoste şi competenţă de fiică, pictoriţa şi universitara Oana Ruxandra Hrişcă, şi de ai ei, va fi şi începutul unui nou capitol al istoriei artelor vizuale din Ţara de Sus.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: