Dan Ioan Cuşnir îi răspunde lui Ion Lungu că nu politizează subiectul termoficării în municipiu

> Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava atrage atenţia că termoficarea se scumpeşte cu 34% şi că face parte din suita de majorări din ultimul an, după taxele locale, salubrizare şi transport public

Preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cuşnir, a răspuns, miercuri, primarului Ion Lungu, după ce acesta a arătat că problema preţului gigacaloriei este una care nu trebuie tratată politic, amintind că Guvernul PSD a transferat Termica la Consiliul Local în anul 2001 şi că el, atunci, ca lider al opoziţiei, a avertizat că va fi o roată de moară legată la bugetul local şi a subliniat că în 2012 majoritatea USL din Consiliul Local Suceava a votat să se facă noua centrală termică.

În replică, Dan Ioan Cuşnir arată că Ion Lungu a avut mai multe ocazii să contribuie la falimentarea unor entităţi importante pentru Suceava: Termica, transportul public local, fotbalul etc.

„Nu a ratat niciuna. A falimentat sau a ruinat tot ceea ce a administrat. A ruinat societăţile Consiliului Local care asigurau utilităţi publice sau transport public pentru a favoriza nişte operatori privaţi care au dovedit că nu le pasă de Suceava şi de suceveni” a arătat Cuşnir într-un comunicat de presă.

El consideră că, prin neplata datoriilor reale pe care Primăria Sucevei le avea la Termica, Ion Lungu a premeditat şi coordonat falimentul Termica, societatea Consiliului Local care a asigurat căldura şi apa caldă până în anul 2013.

„Ulterior, Ion Lungu a făcut trafic de influenţă, a manipulat şi a minţit Consiliul Local Suceava pentru a da căldura şi apa caldă pe mâna Bioenergy, un operator privat care nu are nicio legătură cu interesul Sucevenilor. A manipulat atunci când a determinat atribuirea transportului şi distribuţiei agentului termic către Thermonet (interpusa aceleiaşi firme private Bioenergy) în detrimentul Transagent, societatea Consiliului Local. A minţit atunci când s-a angajat în faţa Consiliului Local că va transfera parte din reţele către Thermonet. I-a minţit pe Suceveni când a spus că Thermonet va face investiţii de 5.000.000 euro în modernizarea reţelelor şi pentru limitarea pierderilor. A făcut trafic de influenţă în repetate rânduri pentru a face plăţi în avans de la Primărie către Bioenergy/Thermonet, în timp ce aceştia nu şi-au îndeplinit obligaţiile contractuale faţă de Suceava şi faţă de suceveni. Oare nu este abuz în serviciu ca, din bani publici, să faci plăţi în avans către un operator privat care nu şi-a respectat obligaţiile de investiţii prevăzute în contract şi care, pe deasupra, nu a respectat nici temperaturile de livrare ale agentului termic către populaţie?” a menţionat Cuşnir.

El atrage atenţia că preţul gigacaloriei va fi plătit în totalitate de suceveni.

„Ion Lungu minte când afirmă că din viitorul preţ de 470 lei/gigacalorie populaţia va plăţi doar 240 lei, restul urmând să fie asigurat din subvenţie. Păi subvenţia de 230 lei/gigacalorie nu este plătită tot de populaţie? Ion Lungu, banii pentru subvenţii nu provin tot din taxele şi impozitele populaţiei? Ion Lungu, cât de jalnic poţi deveni în încercarea de a-ţi salva pielea?” întreabă Cuşnir.

El a mai arătat că timp de 5 ani Ion Lungu a prezentat Bioenergy/ Thermonet, „cea mai modernă şi performanţă centrală termică din Europa de Est”, ca fiind o mare realizare personală de-a sa în procesul de modernizare a Sucevei şi că Ion Lungu a politizat, în favoarea sa, ori de câte ori a avut ocazia, subiectul Bioenergy/ Thermonet.

„Acum, când Bioenergy, «giuvaerul» lui Ion Lungu, este în pragul falimentului, iar minciunile, manipulările şi traficul de influenţă marca Lungu/PNL se întorc împotriva lui, Ion Lungu face apel să nu politizăm creşterea preţului gigacaloriei. Hoţul se teme de hoţi!” a adăugat Cuşnir.

El susţine că primarul Ion Lungu poate sta liniştit că PSD nu va politiza, ci doar vă va prezenta cifre referitoare la anul 2018, al 14-lea an de mandat Ion Lungu/PNL la Primăria Sucevei: cu 80% a crescut taxa de salubritate, de la 5 la 9 lei/persoană/lună; cu 25% a crescut preţul biletului de transport public local, de la 2 la 2.50 lei; cu 19 % au crescut taxele şi impozitele locale; cu 34% va creşte preţul gigacaloriei, de la 352 la 470 lei/gigacalorie.

„Şi factorul agravant constă în faptul că aceste creşteri înrobitoare pentru suceveni au avut loc în condiţiile în care calitatea serviciilor de salubritate, transport public şi furnizare de apă caldă şi căldură a scăzut în loc să se îmbunătăţească. În loc să modernizeze şi să eficientizeze Suceava, Ion Lungu o conduce spre statutul de comună” apreciază liderul PSD Suceava.

El consideră că Suceava este condusă de 14 ani de indivizi care nu înţeleg care este responsabilitatea lor faţă de suceveni, nu respectă Contractul Social dintre administraţie şi cetăţeni.

„După 14 ani de Lungu/Harşovschi/PNL, după ce sute de milioane de euro au fost îngropate în termie, sucevenilor li se spune «poate că veţi avea căldură în această iarnă». Dar iarna viitoare, dar peste zece ierni cum va fi? Sucevenii merită o administraţie care să facă «Totul pentru Suceava!»”. Suceava are nevoie de Ordine şi Progres” a conchis Dan Ioan Cuşnir. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: