Rezervaţia Codrii seculari de la Slătioara riscă să piardă clasificarea de monument UNESCO obţinută în urmă cu un an

> Cătălin Nechifor: „Nu s-a făcut nimic pentru punerea în valoare a rezervaţiei” şi „dăm semnalul că în România doar defrişăm şi nu ne preocupă dezvoltarea durabilă”

Rezervaţia Codrii seculari de la Slătioara riscă să piardă clasificarea de monument UNESCO obţinută în urmă cu un an la reuniunea de la Cracovia, a avertizat, ieri, deputatul Cătălin Nechifor, lider al Organizaţiei Suceava a Pro România.

Nechifor a amintit că, în urmă cu un an, a participat, la Cracovia, în calitate de membru al Comisiei parlamentare UNESCO, la o reuniune unde a reprezentat ţara, alături de încă doi parlamentari români.

El a arătat că în urmă cu două săptămâni a fost personal să vadă situaţia în acea zonă, „pentru că Bucovina e zona cu monumente UNESCO, bisericile medievale cu pictură exterioară şi Codrul secular de la Slătioara”, precizând că în cazul acestei rezervaţii situaţia este „cât se poate de tragică”.

Potrivit liderului sucevean al Pro România, indicatoarele rutiere sunt rupte sau strâmbate şi nu există nici măcar o minimă dorinţă de a se pune în valoare acest monument UNESCO, nefiind amplasate semne distinctive care să indice că rezervaţia este monument UNESCO, semn care, potrivit lui, „atrage ca un magnet” turiştii.

Nechifor a adăugat că drumul de acces spre acest monument UNESCO este aproape inaccesibil, mai ales după ploile din ultima perioadă, şi că nimeni nu vrea să înţeleagă că rezervaţia reprezintă „o mină de aur” pentru zonă şi trebuie pusă în valoare.

El consideră că se putea depune până acum un proiect cu finanţare prin PNDL pentru amenajarea accesului spre rezervaţie.

„De ce nu s-a reuşit ca, împreună cu Silvicul, să se facă amenajarea riguroasă, conformă a acestui obiectiv în condiţiile pe care ţi le spune UNESCO?” a întrebat Nechifor.

El a cerut autorităţilor să înţeleagă că există riscul ca acest areal să fie scos din UNESCO şi să dăm semnalul că „în România doar tăiem, doar defrişăm, lăsăm pădurea la ras şi nu ne preocupă dezvoltarea durabilă”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: