Pădurile-parc Şipote şi Zamca, greu de trecut la Primăria Suceava

> Legea-cadru aprobată de Parlament va trebuie să fie promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial, după care va urma o hotărâre de guvern care să consacre transferul efectiv > „Sperăm ca Guvernul să ne ajute, să ne înţeleagă şi să ne transfere această suprafaţă de pădure pe care să o putem gestiona, amenaja şi să o redăm sucevenilor, care o aşteptă atât de mult” a subliniat primarul Ion Lungu

 Consiliul Local Suceava va aproba un proiect de hotărâre prin care va cere Guvernului să aprobe transferarea pădurilor-parc Şipote şi Zamca din administrarea Romsilva în cea a autorităţilor publice municipale sucevene. Anunţul aparţine primarului Ion Lungu, acesta survenind votării în Parlament a legii-cadru care face posibil transferul respectiv. Actul normativ a fost iniţiat de municipiul reşedinţă de judeţ, demersul fiind susţinut de toţi parlamentarii suceveni, indiferent de culoarea politică.

„Cred că fost o strategie bună că nu am cerut doar transferarea pentru municipiul Suceava, dându-se o lege-cadru, prin care toate autorităţile locale pot să transfere aceste păduri. Ca atare, aşteptăm ca legea să fie promulgată de preşedinte, să fie publicată în Monitorul Oficial” a precizat edilul-şef sucevean. În cauză este un total de 156,28 ha, respectiv 50,56 ha din trupul „Cetate – Brădet”, zona Şipote, şi 105,72 ha din trupul „Zamca”.

Şeful executivului local a mulţumit tuturor parlamentarilor, responsabililor din Ministerul Mediului şi Pădurilor şi Romsilva, precum şi Asociaţiei Municipiilor din România, „care a preluat acest proiect ca prioritate legislativă”. „Am făcut un pas important, pentru că avem cadrul legal, iar de acum încolo este vorba doar despre voinţă politică, aceasta este realitatea. Sperăm ca Guvernul să ne ajute, să ne înţeleagă şi să ne transfere această suprafaţă de pădure pe care să o putem gestiona, amenaja şi să o redăm sucevenilor, care o aşteptă atât de mult” a explicat Ion Lungu.

Conform unui mai vechi proiect, parcul „Şipote” ar putea fi transformat într-o zonă de agrement. Astfel, studiul de fezabilitate privind reabilitarea Cetăţii de Scaun prevede reparaţii la aleea principală a pârâului Şipote, de-a lungul acesteia urmând a fi amenajate locuri de odihnă pentru vizitatori şi rampe de acces destinate persoanelor cu handicap. Pe traseul de coborâre al pârâului Şipote sunt prevăzute mai multe cascade, iar la confluenţa cu Pârâul Târgului, planificată este construirea unui pod de piatră cu o lungime de 10 metri şi o lăţime de 5 metri. Tot în perimetrul de confluenţă a celor două pâraie ar urma să fie ridicat un foişor, în parcul Şipote propunându-se a fi realizate funcţiuni de alimentaţie publică, dar şi săli de jocuri sportive, locuri de joacă pentru copii şi terenuri de sport. Pe o lungime de 100 de metri se prevede amenajarea de arcade şi ziduri de sprijin din piatră cioplită, prevăzută fiind, totodată, montarea de bănci, coşuri de gunoi şi pergole din lemn cu spaliere pentru plante agăţătoare. În parc ar putea fi construite, de asemenea, reţele de alimentare cu apă; reţele de canalizare; reţele de alimentare cu energie electrică; reţele de alimentare cu energie termică produsă cu panouri solare, iar iluminatul public va fi modern, verde, bazat pe panouri fotovoltaice.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: