La Centrul pentru Promovarea şi Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene Suceava

Sfârşit de şezătoare

„Cămaşa de sărbătoare, expoziţie şi prezentare de cusături tradiţionale româneşti” a fost acţiunea care a avut loc ieri la amiază, la Centrul pentru Susţinerea Tradiţiilor Bucovinene din Suceava. S-a marcat astfel sfârşitul unui proiect – „Poftiţi la şezătoare”, al cărui iniţiator a fost directorul centrului, Călin Brăteanu, proiect care a debutat anul trecut, la începutul lunii noiembrie, acţiunea de ieri constituindu-se într-o „sărbătoare de bilanţ”, după cum a declarat coordonatoarea acestuia, Gabriela Teişanu. „Ne-am propus ca prin acest proiect să încurajăm şi să resuscităm acest meşteşug frumos şi atât de răspândit în Bucovina – cusutul”, a spus Gabriela Teişanu.

Au răspuns invitaţiei doamnele din Asociaţia „Bucovina coase ie”, care s-au aplecat cu grijă şi dragoste asupra unui grup de elevi de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, care au dorit să înveţe să ţină acul în mână şi să facă, cu ajutorul lui, lucruri minunate. Au început cu lucrări mici, au confecţionat mărţişoare, semne de carte, alte obiecte tradiţionale, au cusut pe bucăţi mici de material, la început cu stângăcie, pentru ca, apoi, să se încumete să-şi coase singuri o ie.

„Am promovat o astfel de activitate ca fiind una mai deosebită, de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut şi util”, a declarat prof. Elena Ignat, de la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” din Suceava, membră a Asociaţiei „Promotorii Bucovinei”, parteneră în această acţiune. „Au fost, la început, 20 de tineri, s-au mai cernut, dar cei rămaşi până la sfârşit au reuşit performanţa de a îşi face singuri o ie şi sunt foarte mândră de ei”.

Au reuşit această performanţă cu ajutorul nemijlocit al doamnei Monica Balaţchi, pentru care cusutul este şi o terapie, care le-a arătat „cum se pune aţa în ac, cum se ascunde firul pe dos”. Asta, pentru că un meşter priceput, deşi nu poartă cămaşa pe dos, face în aşa fel încât ca şi pe dos ia să arate la fel de bine. „Copiii au fost determinaţi, harnici, încrezători în forţele lor şi, împreună, am reuşit să facem un lucru extraordinar. Au venit alături de noi, au cusut şi au mărturisit că şi-au descoperit o pasiune. Şi cel mai important a fost că au descoperit aici, în mediul urban, o mică parte din rădăcina pierdută, de la ţară”. Iar în viitor, împreună, vor trece la o altă etapă, la cea a încheierii cămăşilor, astfel că frumoasa ie nu va mai avea niciun secret pentru ei.

Le vor fi alături, ca şi acum, doamnele Georgeta Constantinescu şi Ecaterina Neamţu, care s-au declarat încântate să lucreze cu copiii, cu aceeaşi dorinţă de a le transmite ce au învăţat de la înaintaşii lor şi de a păstra tradiţia nealterată. Şi cu îndemnul de a le purta cu mândrie.

Elena Manuela David, directorul Casei Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, a ţinut să-i felicite pe micii meşteri, mai ales pentru consecvenţă: „Prin faptul că voi aţi luat un lucru de la capăt şi l-aţi dus la final înseamnă că aţi fost consecvenţi. În ceea ce mă priveşte, vă promit că voi fi consecventă în a vă susţine şi a vă admira munca”.

Activitatea s-a încheiat cu o mini-paradă a modei. Au defilat „în iile în care au împuns de milioane de ori cu acul”, după cum a apreciat Monica Milaţchi, cei cinci meşteri, patru fete şi un băiat: Martina Daniela Bolohan, Georgiana Gheorghiţă, Denisa Fraseniuc, Ioana Balaţchi şi Paul Eduard Proboteanu. Patru domniţe şi un prinţ. Căci, aşa cum spunea şi Gabriela Teişanu, „cămaşa transformă într-o domniţă orice femeie”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: