Un punct de vedere

Libertatea de expresie

Motto: „L’homme est né libre”

 (fr. „Omul s-a născut liber”)

Jean Jacques Rousseau, Contractul social

Din toată gâlceava dintre cele două Românii, până în momentul de faţă s-au conturat două poziţii diametral opuse: România lor, cultă, deşteaptă, în ciuda tuturor abuzurilor, vor să lase justiţia aşa cum era, după cum a croit-o Monica Macovei, iar cealaltă parte a României, incultă, situată în afara marilor idei ale Uniunii Europene, propune şi acţionează pentru o justiţie în parametri normali, prin abolirea abuzurilor din partea procurorilor şi a unora dintre judecători, printr-un nou sistem de promovare şi printr-o lege a răspunderii magistraţilor. De când au început a fi publicate protocoalele, lumea se întreabă dacă e bine să-i dăm unui magistrat 15-20 mii de lei pe lună şi el să fabrice dosare la comandă, fără probe solide, cu rea intenţie, fără să-şi respecte profesia şi funcţia. De la „Dura lex, sed lex”, vajnicii noştri magistraţi au ajuns la principiul: „Nimic prin lege, totul în afara ei!”, expresia bunului plac, a nepăsării şi a huzurului pe banii noştri. Lucrând mână-n mână cu serviciile, au ajuns la concluzia că sunt sarea şi buricul pământului, nimeni şi nimic nu le poate sta împotrivă, nu-i poate mişca de pe scaunul funcţiei înalte, nu poţi pătrunde în interiorul unui sistem situat peste oameni, instituţii şi organe, ei se promovează între ei, nu pot fi schimbaţi şi nici mutaţi în alt loc. Nici ministrul Justiţiei nu are voie să se atingă de capetele înalte. Dimpotrivă, este luat la întrebări, minimalizat, luat în râs, i se cere demisia fiindcă a îndrăznit să se atingă de mărimile lor, dar de ce să nu le cerem demisia celor care fabrică dosare la comandă, celor care judecă strâmb şi distrug vieţile oamenilor? La a cui comandă au fost fabricate dosarele lui Victor Ponta, Dan Şova şi Toni Greblă? Cine avea interes să spurce şi să bălăcărească nişte oameni cu funcţii, pe ei şi familiile lor, să-i poarte ani în şir la audieri, să le propună ani de închisoare, să-i facă penali şi să le ceară repetat demisia? Curtea Supremă i-a achitat (sentinţa nu-i definitivă, DNA îşi va încorda iar muşchii) la toate capetele de acuzare, întărind ideea că avem organe de cercetare penală care nu-şi fac datoria cu profesionalism şi imparţialitate.

Nu e de mirare că fostul prim-ministru Victor Ponta vrea să-l dea în judecată pe procurorul de caz (Uncheşelu?), să-i ceară daune morale şi materiale. Sigur o va face, fie şi pentru a-i arăta lui Iohannis că i-a cerut demisia fără motiv, l-a aşezat în categoria penalilor şi ce satisfacţie pe capul lui când s-a petrecut drama de la Colectiv! Ponta are păcatele lui, probabil le au pe-ale lor şi Dan Şova şi Toni Greblă, dar cine îţi dă voie să faci justiţie la televizor, să-i bălăcăreşti în presă, să-i prezinţi ca pe nişte infractori ai clanurilor ţigăneşti, numai pe baza libertăţii de expresie? Sigur, aşa este, să ne spunem deschis opinia, chiar dacă e proastă, nu putem fi traşi la răspundere pentru o părere proastă, că doar am luptat pentru libertatea cuvântului. Altfel spus, dacă nu te opreşte obrazul, spurci în dreapta şi în stânga, ridici în capul omului opinia publică, o faci deliberat, iei bani buni din minciuni înflorite şi te ascunzi în spatele libertăţii. Bravo ţie!

Totuşi o oarecare reţinere de a spune orice, oricând şi oriunde despre toţi şi toate ar trebui să existe la fiecare dintre stipendiaţii de profesie, fie şi pentru faptul că ţi se poate întâmpla ceva rău. Imaginaţi-vă voi, care vă hrăniţi copiii şi cumpăraţi soţiilor chiloţei cu Swarovski din necazurile şi nefericirea altora, că unul dintre voi vine grăbit spre casă, de la redacţie, şi la un colţ de stradă slab iluminat şi fără camere de luat vederi, te trezeşti cu un pumn în ţeastă (aşa cum a dat Birică în Victor al lui Bălosu, adică aşa, ca într-un bou!), ţi se învârte cerul, vezi, ca Pluto, stele verzi şi auzi câinii la Giurgiu, dai să te ridici şi cazi cu partea cu care gândeşti pe asfaltul rece, te găseşte cineva, îţi alertează familia şi poliţia, vine nevasta, te ia cu un ţol şi te duce la spital plângând, că ce face ea fără 8-10 de euro lunar, aduşi de tine din exersarea libertăţii de exprimare, vorbeşte cu doctorii, dă şpaga de rigoare, plânge, tu îţi revii cu greu, bâigui ceva, mai scuipi sânge, îţi curge şi pe nas, ţi se împăienjenesc ochii, îi dai peste cap, soaţa plânge mereu, în sfârşit te ridici după trei luni şi constaţi că nu poţi merge drept, eşti mai scund fiindcă mergi crăcănat, nici echilibrul nu poţi să-l ţii, de la genunchi în jos ai plumb, îţi aminteşti de Bacovia, te ţii de mese, de scaune, cel care te-a pălit n-a fost prins, a fost o greşeală, nu erai tu ţinta, în sfârşit, după şase luni te faci mai bine, dar la redacţie nu mai faci faţă, eşti pus pe liber, te duci acasă, la părinţi, trăieşti din pensia bătrânilor, stai la ţară, strângi fânul, gândeşti la libertatea aceea pe care nu ţi-o poate lua nimeni, dar n-o mai poţi exercita, te cufunzi în băutură, nevasta te-a lăsat, ţi-a luat şi guşterii, dai în delirium tremens, ducă-se pe pustii ziceau oamenii de sat, care ţi-au găsit şi beteşugul, ai mâncat prea multă libertate, ai mâncat-o şi pe-a altora, nu poate să-ţi fie bine, că ce-i prea mult strică, clipele de luciditate sunt tot mai rare, nici nu mai ştii ce falnic erai, toţi te plăteau să nu-i iei în vârful peniţei şi ce bine era, erai cineva, erau la picioarele tale…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: