Debut la început de an – Cenaclul literar „Cornelia Maria Savu”

Întotdeauna mi-au plăcut începuturile. Începutul unui nou an, începutul unei noi perspective, începutul unei noi speranţe, a unui nou drum, a unei schimbări. Nu iubesc monotonia, aşa ca mulţi dintre noi, şi încercăm să ne debarasăm de banalitate. Nu-mi plac locurile unde nu se întâmplă nimic. Îmi place viaţa proactivă. Întotdeauna mi-am dorit o societate în care minţile luminate să se exprime în voie şi să urmeze cărările nebănuite ale cunoaşterii. Fără îngâmfare, fără egoism şi fără vanitate.

Cu certitudine, la sfârşitul unui an cu toţii visăm la o împlinire totală în anul ce urmează. Ne facem planuri, ne punem dorinţe pentru realizări în familie, în carieră, în viaţa particulară, împliniri spirituale. Şi cum reuşeşti să le împlineşti într-o societate în continuă degringoladă? Luptându-te cu morile de vânt, devenind un Don Quijote ridiculizat de semeni sau încercând să treci barierele unor mentalităţi şubrezite, realizând că trăieşti într-un secol când totul se derulează cu o mare rapiditate. Trebuie să ţii pasul cu noutăţile, cu imprevizibilul, să reuşeşti să te adaptezi la nou, fără a face rabat de la normele loialităţii, aprecierii valorilor şi respectarea lor.

Fiecare loc îşi are importanţa sa, oamenii săi, care-i marchează personalitatea. Dar e necesar ca acestea să nu devină doar o amintire care se risipeşte odată cu trecerea timpului. Iar ca să nu se piardă în învălmăşeala evenimentelor trebuie să le aminteşti mereu, iar şi iar. Şi cine să facă toate acestea dacă nu fiecare dintre noi, după pricepere, după bunele intenţii şi respect. Şi atunci încerci să fii schimbarea care ţi-o doreşti tu în lume. Să pui o cărămidă la temelia recunoaşterii valorii unor oameni pe care i-ai cunoscut personal, unor oameni despre care ai aflat lucruri deosebite, pe care i-ai cunoscut prin ceea ce au creat şi au lăsat moştenire culturii – creaţii adevărate. Indiferent de domeniu. În artă, literatură, teatru, sport. Creatorilor de frumos trebuie să le păstrăm recunoştinţa noastră, a celor ce i-am urmat.

Ne-am îndreptat spre doar câteva nume din cultura dorneană şi-am încercat să rememorăm ce anume am reuşit, ca oameni, să evidenţiem, pe cât posibil, în memoria lor. Dramaturgul Ion Luca – Liceul Teoretic din localitate îi poartă numele, s-a realizat un bust şi o stradă îi poartă numele (acolo unde a locuit şi a creat majoritatea pieselor sale), scriitorul Platon Pardău – Casa de Cultură îi poartă numele. Cărţile celor doi au un loc aparte în bibliotecile dornene. Pentru Cornelia Maria Savu, poeta şi prozatoarea dorneancă care a plecat mult prea repede dintre noi, am considerat că e potrivit să-i dăruim numele cenaclului literar ce s-a concretizat la începutul acestui an.

Ideea a fost lansată cu un timp în urmă şi iată că a sosit momentul propice pentru a fi pusă în practică. Motiv pentru care un grup de oameni inimoşi ne-am adunat şi am decis. Nu lăsa ca memoria să şteargă din imagini oameni dragi! Uneori începutul e mai dificil, dar drumul nu poate fi sinuos. Ne-am întâlnit la un sfârşit de ianuarie, când iarna părea a fi primăvară, iar noi păream mai tineri ca de obicei.

Ne-a găzduit, după cum ne aşteptam, doamna Nicoleta Todaşcă la Biblioteca „G.T. Kirileanu”, unde încă din vremea adolescenţei Cornelia Maria Savu s-a confruntat cu lectura şi cuvântul scris. Acolo unde-i găseşti cărţile publicate şi unde ia fiinţă cenaclul nostru. De fapt, cenaclul literar a fost o tradiţie în Vatra Dornei, până mai ieri. Apoi, o perioadă îndelungată s-a întrerupt, din motive necunoscute. A sosit clipa şi ne-am pornit la drum. Am chibzuit cum este mai bine şi am realizat primii paşi.

A fost o întâlnire relaxantă. Cu discuţii, cu propuneri. Ne-am făcut planuri. O mână de oameni, ce va atrage treptat şi alţi iubitori de literatură. S-a discutat despre volumele publicate de scriitoare, despre publicistică şi revistele de literatură la care a colaborat, despre întâlnirile cu scriitorii pe care le-a realizat de atâtea ori în timpul vieţii la Vatra Dornei, despre calităţile sale ca profesoară de limba engleză, despre plăcerea sa de a comunica, s-au citit câteva din creaţiile poetei (Vasile Panţiru, Gh. Paţa). N-au trecut neobservate nici creaţiile proprii ale celor prezenţi. S-a citit poezie (Abutnăriţei Paraschiva, Gruia Ungurian), haiku (Anica Făcână), reportaj (Aldona Patraş), proză scurtă (Jenica Romanică). Am discutat pe baza textelor şi a lecturilor viitoare. Cenaclul se vrea şi un sprijin pentru gimnaziştii şi liceenii care cochetează cu poezia sau proza. Ne-am propus o următoare întâlnire pe la jumătatea lunii februarie. Fie ca gândurile şi bunele noastre intenţii să se împlinească.

Coordonator cenaclu, Prof. JENICA ROMANICĂ,

Vatra Dornei

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: