Teofil Patraş la un secol de la moarte

La data de 23 februarie 1839, la Tereblecea a văzut lumina zilei Teofil ( Teodor) Patraş, fiu de ţărani bucovineni.

După finalizarea studiilor primare şi secundare, se înscrie la Universitatea din Cernăuţi, facultatea de Teologie. După finalizarea studiilor superioare este numit preot la Siret, unde va profesa timp de 10 ani.

Între anii 1879 şi 1901, deci timp de 21 de ani, a fost preot paroh la biserica din satul Frătăuţii Vechi.

Pe perioada în care a profesat, prin toate acţiunile culturale desfăşurate, care aveau un puternic caracter românesc, s-a dovedit o personalitate marcantă a satului, a judeţului şi chiar a ţării, acţiunile sale fiind în permanenţă în vizorul autorităţilor ocupante. Elementul social şi cel naţional au fost ţelul vieţii sale.

În comuna Frătăuţii Vechi a sprijinit construcţia bisericii actuale, între anii 1880-1883, a şcolii primare, a înfiinţat un cabinet de lectură „pentru luminarea sătenilor”. Cu banii săi a înzestrat cu cele trebuitoare numeroase aşezăminte culturale, cum ar fi internatul Liceului „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, a fost membru fondator al internatelor româneşti din Cernăuţi, Siret, Suceava, Câmpulung, al academiei ortodoxe şi al Societăţii „Junimea”.

Pentru realizările sale deosebite în domeniul învăţământului a fost numit membru al Inspectoratului Şcolar Districtual din Rădăuţi, calitate în care a militat, alături de Vasile Marcu, la acea vreme (1858-1869) primar al Frătăuţilor, la înfiinţarea liceului românesc din Rădăuţi.

În anul 1901, distinsa sa soţie trece la cele veşnice şi este înmormântată în curtea bisericii din Frătăuţii Vechi. El este numit arhimandrit mitrofor al Mănăstirii Putna. Funcţia de stareţ al acestei mănăstiri o deţine până în anul 1917, când se mută şi el la cele veşnice. Conform dorinţei sale, corpul său este adus la Frătăuţii Vechi şi înmormântat alături de soţia sa.

***

www.romanidecentenar.ro

La împlinirea unui secol de la moartea sa, administraţia comunei Frătăuţii Vechi, alături de Parohia ”Arhanghelii Mihail şi Gavril” şi Filiala lo-cală a SCLRB i-au organizat o binemeritată comemorare.

Biserica din localitate s-a umplut de credincioşi, cum spune ţăranul român „de la cel cu barba sură pân-la cel cu ţâţa-n gură”, mulţi dintre ei fiind şi în costume naţionale. Şi de data aceasta au dovedit ce mândri sunt de costumul lor naţional.

La manifestare am venit şi noi, membri ai consiliului director al SCLRB, pentru a cinsti memoria acelui care a fost o personalitate marcantă a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.

Înainte de începerea slujbei, pe faţada bisericii unde a slujit cel comemorat, a fost montată o placă memorială cu următorul conţinut: „Aici a slujit timp de 21 de ani (1880-1901) preotul Teofil Patraş şi a sprijinit şcoala şi activitatea culturală, iar la Rădăuţi a contribuit financiar, împreună cu înv. Ifrim Isopescu şi ţăranul Vasile Marcu, la construirea internatului Liceului «E.Hurmuzachi» pentru clasele româneşti cu elevi din satele Depresiunii Rădăuţilor. Primăria şi Filiala SCLRB Frătăuţii Vechi.” Trebuie menţionat faptul că domnul primar Vasile-Artimon Ionesi a plătit din buzunarul său, integral, această placă comemorativă.

Preotul paroh Constantin Capră, susţinut de 8 preoţi din parohiile învecinate, a ţinut slujba de pomenire. La finalul ei a ţinut o cuvântare emoţionantă despre personalitatea celui comemorat.

După oficierea slujbei s-a mers la mormântul soţilor Patraş, unde s-a ţinut o nouă slujbă. Demn de menţionat este faptul că, la ieşirea din biserică, absolut toţi credincioşii au primit câte o caserolă cu sarmale şi o pungă cu cozonac, toată cheltuiala fiind făcută de primarul Ionesi. Şi această manifestare este o dovadă că în această parte de Românie, pe teritoriul istoricei Bucovine, înaintaşii noştri sunt cinstiţi de toată suflarea.

Text şi foto: Veronica Buzic, bibliotecară, şi prof. Gh. Dolinski

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: