Euro scade, dolarul şi francul cresc

Leul s-a aliniat la evoluţia celorlalte monede din regiune, iar cursul de schimb al euro a scăzut cu doi bani comparativ cu cel de marţi. În schimb, dolarul şi francul elveţian au cunoscut aprecieri, care ar putea fi pierdute însă astăzi.

Cursul euro a scăzut de la 4,6437 la 4,6374 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat în cea mai mare parte a ei între 4,636 şi 4,641 lei. În partea a doua a zilei, cotaţiile euro au urcat până la 4,644 lei, depreciere pe care o cunoşteau şi celelalte monede din regiune.

Media monedei americane a urcat de la 3,87 la 3,8821 lei, însă cotaţiile au scăzut de la 3,875 – 3,888 până la 3,858 lei, după ce evoluţia perechii euro/dolar s-a inversat pe pieţele internaţionale.

Moneda elveţiană a evoluat în prima parte a zilei între 1,169 şi 1,172 franci/euro, astfel că media a urcat de la 3,9618 la 3,9655 lei. Apoi, euro s-a apreciat până la un nivel de 1,175 franci.

Evoluţia leului din următoarea perioadă pare a fi sortită deprecierii. Aşa arată răspunsurile date de investitorii chestionaţi de Keysfin, care a publicat barometrul său semestrial privind perspectivele economiei.

www.romanidecentenar.ro

Peste 75% dintre respondenţi văd euro peste nivelul de 4,7 lei, începând din primăvara acestui an, şi doar 19% se aşteaptă ca media să se oprească la 4,65 lei.

Principalele probleme cu care se va confrunta economia românească sunt inflaţia, deprecierea leului şi incertitudinile legate de cadrul fiscal.

În piaţa monetară indicii ROBOR au cunoscut uşoare scăderi. Astfel, cei la 3 şi 6 luni au scăzut la minimul ultimelor două luni, de 1,98%, respectiv de 2,22%. Indicele ROBOR la 9 luni a scăzut, de asemenea, la 2,31%.

Perechea euro/dolar a fluctuat până la jumătatea zilei între 1,1930 şi 1,1970 dolari. A urmat publicarea minutei ultimei întâlniri a conduceri BCE, din care a reieşit că se intenţionează înăsprirea politicii monetare mai repede decât se prognoza, pentru a încorpora condiţiile economice îmbunătăţite din zona euro. Pe acest fond euro a atins un maxim de 1,2035 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: