A intrat dihonia în PSD

Însă nici pentru PSD, nici pentru partidele din Opoziţie n-ar trebui să fie o bucurie. Momentul nu este unul prielnic răfuielilor interne, căci este vremea construirii politicilor publice pentru anul viitor, când se va a vedea cu claritate dacă reforma fiscală plină de amatorisme este una profitabilă mediului de afaceri şi angajaţilor, iar prognozele nu sunt deloc încurajatoare. În consecinţă, partidul ar fi avut nevoie de unitate, forţă şi determinare pentru a face faţă unui sfârşit de an aglomerat şi cu strada în revoltă.

Care este sursa dihoniei şi cine i-a deschis uşa în partid? Ei, bine, sursa este cunoscută demult, dar, angajaţi într-o perpetuă campanie electorală, membrii comisiilor şi ai comitetelor din frunte n-au mai catadicsit să se ocupe „de amănunte”: social-democraţii şi-au pierdut demult doctrina şi ideologia, liantul şi atractivitatea, acestea fiind înlocuite cu interesul personal al liderului şi al câtorva comilitoni devotaţi, acum tot mai izolaţi, zice presa. Decizia politică la vârf nu mai este demult democratică, marea masă a membrilor pierzându-şi încet-încet dreptul de a hotărî direcţia politică internă şi externă, politica de organizare şi cadre, asumarea guvernării alături de alte formaţiuni…

Ideea de reprezentare a interesului general, atât al membrilor de partid, cât şi al electoratului propriu, nici nu mai contează de moment ce principalii lideri, naţionali ori locali, parlamentarii, oamenii de influenţă ies pe cont propriu la televizor ori pe reţelele de socializare cu puncte de vedere diferite, arareori în consonanţă unii cu alţii, toate exprimate în numele partidului. Or asta înseamnă slăbirea coeziunii interne, diminuarea puterii leadershipului central, dezorganizare şi renunţarea la principiile democratice. Este clasica reţetă de spargere a unei formaţiuni politice.

Lipsa suportului întregului partid pentru decizia politică la vârf este evidentă, chiar dacă liderul suprem se exprimă întotdeauna în numele întregii formaţiuni. Uitând că social-democraţia înseamnă luptă pentru egalitatea tuturora, inclusiv în faţa legii, înseamnă luptă pentru dreptate socială şi limitarea participării oligarhilor, a claselor avute la exerciţiul puterii în stat, PSD are cei mai mulţi cercetaţi penal aflaţi deasupra legii prin neridicarea imunităţii parlamentare şi cei mai avuţi politicieni, evident, în funcţii de mare răspundere. Unde a dispărut social-democraţia românească în numele căreia a fost fondat partidul lui Ion Iliescu?

Este adevărat că PSD a fost croit de la început de către Ion Iliescu, primul său preşedinte, ca un partid de lider unic, legându-şi soarta de suişurile şi coborâşurile, inclusiv cele omeneşti, dar şi penale, ale acestuia. Au fost încercări timide de schimbare a acestei realităţi, dar următorii lideri n-au acceptat-o, ba din contra, de la Iliescu încoace tendinţele autoritariste au câştigat teren, iar azi sunt în punctul culminant. Or asta înseamnă că partidul a devenit clan, gaşcă, mafie… şi poate dispărea odată cu liderul atotputernic, ceea ce nu mai e normal pentru o Românie integrată în UE, nici pentru social-democraţii adevăraţi. Câţi mai sunt.

Şi iată că inevitabilul s-a produs: Liviu Dragnea a fost condamnat într-un dosar penal, urmând ca Justiţia să se pronunţe în alte două cauze mult mai grele decât prima, Belina şi TelDrum. Evident că viitorul său politic, cu toate strădaniile sale şi ale tovarăşilor, e pus sub semnul întrebării. Ce se va întâmpla însă cu partidul, legat ombilical de tribulaţiile sale juridice? Dar cu gruparea care-l susţine necondiţionat?

Că partidul nu este pregătit să gestioneze perioada post-Dragnea se vede cu ochiul liber: în loc să găsească o personalitate care să scoată formaţiunea din zona mocirloasă de faţă, oamenii de încredere ai liderului suprem au dat în mintea copiilor. Scot limba unii la alţii, convoacă mitinguri naţionale pe teme naive precum statul paralel, atacul lui Soros împotriva României, ajunsă colonie a imperialismului, se joacă prosteşte cu apartenenţa la NATO şi UE… Ce fel de partid mai e şi ăsta?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: