Despre responsabilitate

Acordaţi-vă un moment de sinceritate, nu bravaţi copilăreşte şi gândiţi-vă câţi dintre domniile voastre aţi dori să devină publice fotografiile în care apăreţi atingând gingaş cu buzele o banană, aceasta fiind poziţionată între picioarele unui domn aşezat? Cum, nimeni? Da’ cum aşa, atât de puţin emancipaţi sunteţi? Ce vă reţine: educaţia, bunul simţ, ruşinea, pudoarea?

Întrebarea nr.2, dacă nu e cu supărare: câţi dintre dv. aţi privi liniştit cum cele de mai sus ar fi executate de una dintre odraslele dv., băiat, fată, cu ce v-a norocit Preabunul? Ce reacţie aţi avea dacă, părinte fiind, l-aţi vedea făcând ceea ce ar fi trebuit să ştie că nu e bine să faci în public pentru că anumite lucruri nu se fac în public, oricât de largă ne-ar fi gândirea, oricât de permisivă educaţia?

La 14, 15 ani – minori, oricum –, cât cred că aveau participanţii la acea probă de concurs din balul bobocilor (aşa poate ajunge celebru un onorabil liceu clujean, of), în entuziasmul generat de o astfel de manifestare, e posibil ca pe copiii dornici să ocupe un loc cât mai bun sau multrâvnitul titlu în concurs să-i ia valul şi să accepte să se pună în posturi umilitoare. E posibil să fie tentaţi de un exhibiţionism sexual ieftin şi gratuit. Cine se minunează că aşa ceva nu se întâmplă la vârste fragede este ipocrit sau nu are o percepţie corectă a vremurilor pe care le trăieşte. Totuşi, ce minte trebuie să ai ca să apreciezi că o Miss Boboc trebuie să ştie să manevreze o banana fără mâini, sunt tare curioasă.

www.romanidecentenar.ro

Copiii, poate, încă nu-şi dau seama sau nu le pasă de impactul, în timp, al unor asemenea imagini, odată devenite publice. De aia se presupune că lângă ei erau adulţi responsabili, implicaţi în organizarea balului, cu rol în educaţie şi transmiterea valorilor, în mintea cărora acestea sunt frumos aşezate, la locul lor, ca să-i împiedice să se expună, gratuit, în astfel de situaţii. Maturi care au datoria să le arate că nu plăteşti orice preţ pentru a-ţi atinge scopul, că nu faci orice compromis, fie el şi numai de imagine, când ţinteşti ceva. Ce dovadă mai clară că nu sunt responsabili de faptele lor decât aceea că au făcut publice fotografiile care au stârnit comentarii obraznice de genul: „Suzete mici ce sunteţi, haideţi la tăticu’!” Intuiţi continuarea?

Înainte de a avea pretenţii de la ei, ne responsabilizăm şi noi, educatorii, fie că suntem noi părinţi sau profesori?

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. ai dreptate doamna Mirela

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: