O majoritate anarhică

 Anarhismul este un curent politic opus democraţiei şi respectului faţă de lege. De aceea anarhiştii provoacă pe scena politică dezordine, dezorganizare, haos… vizând în final instaurarea unui regim autarhic, iliberal, dictatorial, bazat pe voinţa discreţionară de putere a unui/ unor lideri puternici şi frăţii politice. De aceea vor să desfiinţeze orice constrângere a statului şi a societăţii asupra cetăţenilor, ştiind bine că vor beneficia numai ei.

De ce vorbim de anarhie şi anarhism în era cibernetică şi într-o ţară membră a Uniunii Europene? Şi asta după ce democraţia liberală s-a instaurat, cu câteva excepţii, în întreaga lume? Fiindcă fenomenul are loc sub ochii noştri în România: actuala putere politică ar trebui, conform legilor şi cutumelor respectate în orice democraţie, să reprezinte interesele tuturor cetăţenilor, ale celor 19.500.000 de locuitori. Or ce vedem noi? În loc de preocupare serioasă pentru buna guvernare, pentru dezvoltare economică şi reformare-modernizare a tuturor sectoarelor de activitate, asistăm la o bătălie fără răgaz pentru controlul Justiţiei şi dezincriminarea faptelor de corupţie. Ce altceva să însemne răfuiala actualei majorităţi de guvernământ cu Justiţia, una din puterile statului de drept, decât intenţia clară de a o subordona?

Nu cred să-şi închipuie cineva că, odată subordonată Justiţia, puterea politică actuală va trece deîndată la eradicarea corupţiei, flagelul care ne ţine săraci. Nu pot crede că nu va profita încercând să-şi salveze poziţia dominantă şi liderii de dosare penale, fiindcă atunci demersul actual n-ar avea nicio noimă. A trecut vremea romantismului când popoarele aşteptau gesturi de graţie din partea stăpânilor. Aşadar nici vorbă de înteţirea luptei anticorupţie, ci de instaurarea politicii bunului plac.

Nu doar justiţia este luată în vizor, ci şi economia, investiţiile publice, educaţia, sănătatea, relaţia între guvernanţi şi guvernaţi. Se ştie că în ţările cu regimuri democratice predictibilitatea acţiunilor guvernamentale este un principiu de la care nimeni nu se abate. În România, regulile legate de economie, de impozite şi taxe, de accize şi redevenţe se schimbă de la o zi la alta, bulversând întregul mediu de afaceri.

Deşi în programul de guvernare cu care au câştigat alegerile erau prevăzute multe măsuri pentru creşterea încasărilor publice, mai toate s-au dovedit nerealiste. Şi cum foamea de bani a guvernului a devenit cronică, s-a instituit o nouă acciză asupra carburanţilor, ceea ce va face benzina şi motorina necompetitive în comparaţie cu toţi vecinii noştri. Nu este exclus ca supraaccizarea să aducă şi mai puţini bani la bugetul statului, aşa cum demonstrează cu cifre unii economişti.

Şi atunci se vor impozita salariile medicilor şi dividendele de la anul şi se va acţiona asupra Pilonului II de pensii private. Numai că naţionalizarea unui bun privat va provoca un şoc imens asupra celor câteva milioane de contribuabili, asupra nivelului afacerilor din România, a Bursei şi asupra cursului leu – valute străine, iar pierderile ar putea provoca din nou o criză. Din păcate, crizele aduc instabilitate politică, inclusiv guvernamentală. Cine doreşte dezordine şi haos în economie şi administraţia publică? Şi în ce scop?

Câteva televiziuni se străduiesc de dimineaţă până seara, ba chiar şi noaptea, să ne convingă că nici vorbă de haos şi destabilizare în ceea ce priveşte proiectele noilor legi ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, că legile respective vor face ordine cu procurorii şi judecătorii, cu procesele politice şi securistice(?), dar observăm că în CSM, instituţia coordonatoare, a izbucnit deja cearta, că toate instituţiile Justiţiei sunt împotriva multor propuneri ale ministrului, că Opoziţia ameninţă cu moţiuni de cenzură, şi toate pe fondul unor proteste publice care au reînceput.

E clar că urmează din nou o confruntare între guvernanţi şi guvernaţi, între Putere şi Opoziţia străzii, deşi până acum scorul a fost de 2 – 0 în favoarea străzii, ca să vorbim în termeni sportivi. Nu mai bine s-ar face legile pentru toţi cetăţenii şi nu numai pentru unii?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: