Eroul Ion Grămadă, comemorat, duminică, cum n-a fost niciodată în 100 de ani

Filiala Suceava a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, împreună cu Primăria Suceava şi Garnizoana Suceava, îl va omagia duminică, 27 august, pe eroul bucovinean Ion Grămadă, la 100 de ani de la sacrificiul său pe câmpul de luptă de la Cireşoaia, acolo unde s-a purtat una dintre cele mai dramatice şi sângeroase bătălii din campania anului 1917 de pe frontul românesc din timpul Primului Război Mondial.

Ceremonia militară şi religioasă, ce are binecuvântarea ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, se va desfăşura la mormântul eroului din Cimitirul „Pacea”, cu începere de la ora 11.30.

Aici vor fi arborate drapelul României, drapelul NATO şi cel al Uniunii Europene, după care va fi prezentat onorul şi raportul Prefectului judeţului Suceava şi va fi oficiat un serviciu religios. Vor fi rostite mesaje din partea autorităţilor locale, ale personalităţilor civile şi militare, vor fi depuse jerbe şi coroane, garda de onoare şi trupele vor defila pe ritmurile soldăţeşti ale fanfarei militare. Pe scurt, se vor întâmpla, în memoria lui Ion Grămadă, toate cele cuvenite unui erou al neamului, unui poet şi ostaş român pentru care dragostea supremă a rămas, până în ultima clipă, ţara şi independenţa neamului său. A unui român care şi-a dorit să nu moară în uitare, ci să rămână în conştiinţa semenilor printr-o faptă nepieritoare.

Toate acestea, cu specificaţia că este prima dată în 100 de ani când, cu implicarea Cultului Eroilor, filiala Suceava, se organizează comemorarea eroului bucovinean cu asemenea anvergură.

 720026 – Aleea „Ion Grămadă”

720026 este codul unei străzi din municipiul Suceava, de fapt a unei alei, Aleea „Ion Grămadă”, amplasată în centrul oraşului. Atât mai păstrează comunitatea în memoria sa, urma din prezent a eroului de la Cireşoaia, şi, bineînţeles, troiţa de la mormântul din Cimitirul „Pacea”, în care a fost adus, la 9 ani de la moartea sa, de la poalele Vârfului Cireşoia din Tg. Ocna.

Câţi dintre sucevenii obişnuiţi mai ştiu însă cine a fost Ion Grămadă şi care i-au fost faptele ce l-au făcut erou este greu de spus. Nicio carte de istorie din ultimii 25 de ani nu l-a menţionat în paginile ei.

Există cu siguranţă în memoria oamenilor de cultură şi a istoricilor şi poate să mai existe în memoria mai vârstnicilor localnici din satul Zahareşti, comuna Stroieşti, localitate în care s-a născut pe 3 ianuarie 1886 şi care i-a înălţat un bust.

„Sergent Donose, ia comanda plutonului şi du-l înainte, tot înainte !”

În pragul dintre două secole, Ion Grămadă a făcut liceul la Suceava, apoi, la Cernăuţi, Facultatea de Istorie şi Geografie, obţinând doctoratul în litere la Viena. În 1907 a înfiinţat importanta gazetă a vremii „Deşteptarea”, fiind apoi redactor la alte două publicaţii.

Când a început războiul, a vrut să lupte pentru ţară, a venit în România, a făcut pregătire militară şi a fost repartizat la Regimentul 8 Vânători al Armatei a II-a.

Abia avansat sublocotenent, Ion Grămadă avea 31 de ani când a primit comanda unui pluton al Batalionului 1, cu care este trimis pe frontul de la Cireşoaia să ţină piept austro-ungarilor, împreună cu alte divizii de cavalerie, grăniceri şi vânători de munte.

Pentru a recâştiga cota 772 din mâna inamicului, luptele au durat mai multe zile şi au murit atunci peste 1200 de ostaşi români.

Pe 27 august a murit, străpuns de gloanţe, într-un ultim asalt, Ion Grămadă. Unul dintre camarazii de arme avea să povestească ulterior: „În acea fatală zi de 27 august, cu arşiţă şi soare, cu năduf de lupte şi cu fum de obuze, pe o colină însângerată a Cireşoaiei, înaintând la un contraatac îndrăzneţ, Ion Grămadă a fost străpuns de gloanţele cotropitorilor în abdomen şi a murit strigând sergentului Donose de lângă el: «Sergent Donose, ia comanda plutonului şi du-l înainte, tot înainte!»”.

Bucovineanul erou a fost îngropat de camarazi în Poiana Vrânceanu, împreună cu un locotenent din Botoşani, Ion Spiru, ucis în acelaşi asalt.

„Sper că în lupta ce mă aşteaptă în curând îmi va ajuta Dumnezeu să îndeplinesc o faptă care să mă treacă la nemurire”

În aşteptarea bătăliei în care a fost ucis, Ion Grămadă trimitea unei doamne, Constantinescu, o ultimă scrisoare, reprezentativă pentru sufletul mare şi iubitor de oameni şi de ţară care a fost, scrisoare din care redăm un fragment:

„Războiul nostru e sfânt.

Cum v-am spus, regret numai că nu mi-am legat numele de o faptă nepieritoare, care să aducă folos altora. Dar sper că în lupta ce mă aşteaptă în curând îmi va ajuta Dumnezeu să îndeplinesc o faptă care să mă treacă la nemurire. (…)

Necunoscutul acela, spre care mergi, mulţumirea că-i faci toată datoria, suprema datorie: intensitatea cu care trăieşti viaţa ce ţi-a dăruit-o Dumnezeu constituie un farmec de care vibrează toată fiinţa ta. Doamne ajută-mi să fiu tare, să fiu vrednic şi neînfricat, spre a putea răzbuna lacrimile ce le-au vărsat ai mei vreme de una sută cincizeci de ani de robie”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: