ÎPS Pimen, rugat de DSP Suceava să susţină campania de vaccinare antirujeolică:

„Întotdeauna aţi sprijinit demersurile pentru sănătatea populaţiei”

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava acţionează pe mai multe paliere pentru realizarea campaniei de vaccinare antirujeolică, atât prin medicii de familie, prin autorităţile locale, dar a cerut inclusiv sprijinul ÎPS Pimen Suceveanu, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pentru ca, prin slujitorii bisericii, să susţină popularizarea importanţei vaccinării.

DSP Suceava, sub coordonarea Prefecturii Suceava şi cu sprijinul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Suceava şi al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, lucrează la întocmirea unei situaţii privind numărul copiilor care figurează ca neînscrişi pe listele medicilor de familie, pentru ca aceştia să fie mobilizaţi la vaccinarea antirujeolică.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că instituţia a solicitat Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Suceava o situaţie privind numărul de copii din grupele de vârstă 9-11 luni, 1-4 ani şi 5-9 ani din judeţul Suceava.

Ea a spus că au fost solicitate aceleaşi date de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS), care a transmis DSP Suceava tabele cu copiii din aceleaşi grupe de vârstă, înscrişi pe listele medicilor de familie.

„Comparând cele două baze de date, adică număr total de copii aflaţi în evidenţe la nivel de judeţ, 75.800 de copii, cu cele de la CAS care arată că sunt 67.000 de copii care figurează pe listele medicilor de familie, am constatat această diferenţă de 8300 de copii care nu se regăsesc pe listele niciunui medic de familie. Am încercat să ne explicăm şi noi de unde apare această diferenţă şi am pus-o pe seama celor plecaţi în străinătate, copiilor mutaţi în alte judeţe, copiilor aflaţi în sistemul de plasament social, dar chiar şi aceste explicaţii nu justifică această diferenţă de 8300 de copii” a explicat Zorescu.

Ea a spus că, pe parcursul acestor zile, sub coordonarea Prefecturii şi cu sprijinul celor două instituţii, Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, vor fi comparate cele două baze de date pentru a selecta acei copii care nu apar înscrişi pe listele medicilor de familie. Aceştia vor fi grupaţi pe localităţi, astfel că în perioada următoare reprezentanţii DSP Suceava vor merge „ţintit” în comunităţile unde aceştia apar.

„Cu primăriile, cu asistenţii noştri comunitari, vom identifica aceşti copii şi îi vom mobiliza la vaccinare la medicii din localităţile respective, care sunt obligaţi să-i vaccineze indiferent dacă sunt sau nu înscrişi pe listele lor. Considerăm că aceasta este prioritatea, copilul să fie vaccinat, urmând ca, ulterior, părinţii să decidă la ce medic de familie vor să-i înscrie” a precizat Zorescu.

Ea a arătat că în judeţul nostru comunităţile de romi colaborează bine cu autorităţile sanitare, un exemplu în acest sens fiind comuna Vadu Moldovei, unde acoperirea vaccinală este foarte bună, iar medicul de acolo, care se implică foarte mult, are mulţi copii înscrişi pe listele sale.

Medicul epidemiolog a subliniat că rata de acoperire vaccinală este mai mică în mediul urban, unde sunt multe persoane intelectuale, care au unele „dileme”, dar şi acces la mai multe surse de informare.

Directorul adjunct al DSP Suceava a opinat că dacă medicii de familie s-ar implica mai mult în această perioadă şi şi-ar face timp să discute cu părinţii şi să le explice rolul şi importanţa vaccinării, rata refuzurilor la vaccinare ar fi mult mai mică.

Ea a spus că primarii din comunele şi localităţile urbane au promis că vor sprijini campania de vaccinare anti-rujeolică, iar, în cazul unor situaţii în care părinţii nu dispun de mijloace de transport pentru a aduce copiii la vaccinare, autorităţile publice locale pot pune la dispoziţie microbuze sau alte mijloace de transport.

Zorescu a mai spus că DSP Suceava a aprovizionat cu vaccin ROR cele şapte centre de vaccinare organizate în localităţile şi comunele din judeţ unde nu sunt cabinete ale medicilor de familie, adăugând că există disponibilitate din partea medicilor de familie din localităţile învecinate pentru a merge în aceste centre.

Medicul epidemiolog a subliniat că, pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a campaniei de vaccinare antirujeolică, este nevoie de sprijin şi de resurse financiare din partea decidenţilor de la nivel naţional, pentru a putea fi tipărite afişe şi pliante informative referitoare la importanţa vaccinării şi pentru trimiterea unor scrisori părinţilor care au copii care nu au fost vaccinaţi.

Directorul adjunct al DSP Suceava a precizat că instituţia a transmis, marţi, o scrisoare Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi ÎPS Pimen, în care se solicită sprijinul pentru susţinerea campaniei de vaccinare antirujeolică.

„Având în vedere că în ţara noastră evoluează o epidemie de rujeolă (pojar), care însumează până în prezent peste 8.000 de cazuri şi 32 de decese, vă aducem la cunoştinţă că Ministerul Sănătăţii derulează o campanie susţinută de promovare a vaccinării anti-rujeolice a copiilor, fiind demonstrată eficienţa acestui vaccin în prevenirea îmbolnăvirilor. Deoarece întotdeauna aţi sprijinit demersurile pentru sănătatea populaţiei, ne adresăm dumneavoastră cu rugămintea ca, prin slujitorii bisericii, să fiţi alături de noi în popularizarea importanţei vaccinării. Ne exprimăm convingerea că doar acţionând împreună, diseminând informaţii corecte în rândul populaţiei, putem contribui la stoparea acestei epidemii” se arată în scrisoarea DSP Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: