Pe internet

Sănătate, frumuseţe şi potenţă, la discreţie

E atât de simplu să fii sănătos tun şi să trăieşti suta de ani şi chiar peste, frumos ca Făt-Frumos, proaspătă ca Zâna Zorilor, cu talie de viespe, potent şi musculos, dar şi fără hemoroizi, fără varice, fără monturi, ciuperca piciorului, negi sau paraziţi intestinali, cu păr des ca asiaticii şi dantură de Hollywood! Trebuie doar să deschidem e-mail-urile. Zilnic, o mulţime de binefăcători ne invadează corespondenţa electronică cu soluţii magice pentru problemele noastre de sănătate, de frumuseţe şi nu numai, inventate de presupuşi medici, profesori şi cercetători de toate naţionalităţile. Probitatea acestora este obligatoriu certificată de apartenenţa la institute de cercetare sau laboratoare celebre, iar efectul leacurilor este întotdeauna miraculos şi evident în foarte scurt timp.

Prezentările acelor produse sunt însă penibile, iar efectele promise, cel mai probabil, ireale. „Minunile” lansate împreună cu interminabile explicaţii medico-ştiinţifice au scopul clar de a prinde în plasă naivi gata să comande capsule, tincturi, uleiuri, plasturi şi alte produse, contra unor sume de bani, de regulă considerabile. Leacurile „fantomă”, spun medicii, pot fi însă, în cel mai bun caz, cu efect zero, iar în cel mai rău, pot băga omul în spital.

De unde ştie asta că sunt grasă?

Cum au aflat expeditorii mesajelor cu oferte senzaţionale adresele noastre electronice nu mi-e foarte clar. Probabil ne iau urma de undeva din „măţăraia” internetului pe care umblăm în fiecare zi sau din vreo bază de date, apoi nu mai scăpăm de ei. Ne putem dezabona de la corespondenţa cu adresele care ne agresează zilnic cu propuneri de cumpărături pe care nu le vrem, dar în scurt timp mesajele revin cu aceeaşi obstinaţie.

În ziua când în titlul unui mesaj cineva mi s-a adresat direct pe nume, am crezut iniţial că-i vară-mea, cu veşti de la Coţuşca, dar expeditorul era o anume Andreea, de care nu auzisem în viaţa mea. Cu mâna pe inimă şi dovezi ale probităţii savante a unui doctor american ce inventase metoda, binefăcătoarea mea garanta că, în 5 zile de mâncat nişte suplimente făcute dintr-un fruct cu ţepi şi verde-mucilaginos în interior, n-o să mai am strop de grăsime pe burtă, iar pe „ţevi” nici urmă de colesterol. „Mă, de unde ştie asta că-s grasă?” mi-a venit primul gând. Apoi m-am uitat la burtă, la ciudăţenia cu ţepi din poză, din nou la burtă şi iar la chestia aia verde de pe ecran, iar la final am stabilit: misiune imposibilă!

În prezentarea altfel laborioasă a produsului, puterea exemplului poate stimula vreo câţiva fraieri să scoată câte 200 de lei pentru flaconul cu leacuri de slăbit, suficient pentru două săptămâni doar. În sprijin, presupuse doamne, domnişoare şi domni care cică luaseră hapurile, cu poză „înainte” şi „după”, povestesc acolo cu recunoştinţă şi lacrimi în ochi despre cum au simţit ei minunea slăbind ba 10 kg în două săptămâni, ba 14, 16, 25 şi chiar 35 de kg într-o singură lună. Asta fără dietă şi sport. Adică au zăcut pe canapea în depresie, pentru că nu-i iubea nimeni, bobinând cipsuri şi bere, au luat pastiluţa americanului şi, din molcomi hipopotami, au devenit gazele.

Iar dacă mai aveam nevoie de vreun argument ca să fiu definitiv convinsă de penibilitatea ofertei, l-am găsit.

„Două ore sunt suficiente pentru a cântări mai puţin şi pentru a reduce nivelul colesterolului rău” mai scria în lista făcătoare de minuni a leacului de slăbit.

 Aida, de…

Ieri „cornişon”, mâine castravete „Fabio”

În ziua când am citit în spam-ul e-mail-ului meu „Măreşte-ţi penisul – De la 30 de lei”, am fost extrem de bulversată.

Mi-am spus că o fi vreun produs cu efectul anunţat pe care îl cumperi, ca în copilărie bomboanele vrac. De 2 lei bomboane de mentă, de 30 de lei penis. De 5 lei drajeuri de ciocolată, de 100 de lei potenţă… Dar nu era asta. În oferta de produse sugerată era vorba despre un unguent, cel mai ieftin, care odată folosit ar fi umplut bărbaţii de mândrie şi femeile lor de fericire.

Altă recomandare de gen trimitea la un alt produs senzaţional, încercat cu rezultate magice de câţiva bărbaţi care nu s-au sfiit să mărturisească pe pagina de net, în limbaj neaoş, alături de fotografii elocvente, cum „cornişonul” de până nu demult, uns cu gelul recomandat, s-a făcut în scurt timp castravete „Fabio”. Şi asta numai cu vreo 160 de lei, produs redus, doar în ziua cu pricina, cu 50%. „O creştere de 4 cm la care, sincer, nu mă aşteptam. Chiar şi potenţa mea a crescut, deşi nu aveam probleme la acest capitol. Recomand cu siguranţă această cremă, deoarece dă rezultate!” îndeamnă acolo, chemând la încredere, un român fericit.

„Bre, lasă alifiile. Defilezi cu ce ţi-a dat Dumnezeu. Mai puţin alcool şi mai multă mişcare şi n-aţi avea nevoie să vă ungeţi cu nimic ca să vă fericiţi nevestele, proştilor!” replică însă, tot pe acel site, un alt român, spun eu, mai înţelept.

Am scăpat de VARICE !!! Doar în 5 zile !!!!!

Şi varicele, afecţiune grea şi periculoasă a sistemului circulator, care în stadiu avansat nu poate avea decât soluţie chirurgicală, şi-au găsit leacul, tot pe internet. Un produs minune ce transformă în 2, 3 săptămâni, potrivit imaginilor prezentate, picioare vinete şi deformate de ulcere varicoase imense, în picioare de top model. Crema respectivă, zic vânzătorii, e „unică”, e produsul absolut şi aşteptat de-o viaţă de bietele femei care au răbdat dureri cumplite şi n-au putut purta decât pantaloni şi rochii lungi. Acum, sunt salvate şi să vezi dans şi minijupuri!

„Din a cincea zi deja picioarele nu mai erau umflate şi varicele începuseră să dispară – a avut un efect uimitor!!! Am scăpat de VARICE!!! Doar în 5 zile!!!!! Vă vine să credeţi???” este manifestarea extaziată a unei presupuse utilizatoare a uimitorului produs.

„NU” ar răspunde cu siguranţă mii de persoane care, înainte de a fi apelat la cuţitul chirurgului, au încercat în zadar să-şi trateze, cu produse omologate, recomandate de medic, varicele chinuitoare.

„Vrăjeli de doi lei, pe care le cred doar naivii”

E-mail-uri agresive, pe care mulţi dintre noi le primim prin corespondenţa electronică, promit şi „dovedesc” cu imagini şi mărturii, cel mai probabil contrafăcute, dispariţia monturilor, creşterea ca prin minune a părului, aluniţe şi papiloame care cad într-o noapte, viaţă mai lungă doar cu un plasture lipit în talpă şi, de-a dreptul mârşav, chiar vindecarea cancerului, cu produse „revoluţionare”.

Textele de prezentare o iau pe ocolite, într-o notă de optimism exagerat mai întâi, demonstrând cât mai credibil ce grozave sunt, cât bine au făcut altora, ce substanţe miraculoase au în compoziţie, chipurile, preluate din medicina chinezească sau de la călugării tibetani. Te trimit dintr-o pagină în alta de internet, cu alte păreri scrise cu litere mari, colorate strident şi pline de semne de exclamaţie, ca abia la final să ajungă şi la preţul produselor. Acestea sunt prezentate în aşa fel încât nimic să nu pară scump. De exemplu, chiar atunci când tu citeşti, poţi beneficia de o ofertă la jumătate de preţ, ba sunt disponibile pachete cu mai multe „porţii” la care economiseşti considerabil cu cât cumperi mai multe, ba ţi se arată preţul unui singur flacon, când, de fapt pentru un posibil tratament, cu nu se ştie cu ce rezultate, ai nevoie de şase flacoane etc.

Şi mulţi oameni cumpără acele produse, apoi se conving, majoritatea dintre ei, că n-au efectul anunţat cu atâta entuziasm.

„N-au credibilitate astfel de produse, plus că pot fi periculoase. Pentru mine e clar. Dacă vrei să slăbeşti, luând în considerare şi vârsta, ţii o dietă şi faci sport. Pastile, creme şi picături de nu ştiu care şi de la nu ştiu cine, vândute pe net, sunt doar vrăjeli de doi lei, în care cred doar naivii. Când nu eşti bolnav, trăieşte mai departe sănătos. Când eşti bolnav, vii la mine. Iar e clar”, a declarat medicul de familie Florentin Haidamac.

„Când e vorba de sănătatea noastră, ar trebui mai întâi să mergem la medic. Doar la medic, nu la vraci, nu la vecina, nu pe o pagină de internet. Nu ne tratăm de capul nostru, riscând să ne facem mai rău. Ştiţi câte femei am văzut internate cu afecţiuni la stomac, la rinichi, cu alergii grave declanşate din cauză că au încercat să slăbească cu pastile cumpărate de pe internet? Ar trebui măcar că fim sceptici înainte de a da bani pe suplimente anunţate ca senzaţionale şi nemaipomenite, care spun că vindecă în două săptămâni afecţiuni care nu se vindecă uşor sau nu se vindecă deloc” a fost părerea altui medic sucevean.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: