„Bucuriile copilăriei”

S-a stins larma în şcoli, s-au lăsat deoparte pentru o vreme toate manualele şi grijile cotidiene ale şcolarilor. E vacanţă…

Dar, când se petrece ceva deosebit, nu poţi să nu semnalezi întâmplarea, să n-o prezinţi şi altora, pentru că s-ar putea să fie un exemplu bun… Este nevoie să-i sprijinim pe cei mai puţin norocoşi decât noi, să le uşurăm cât de cât povara.

O după-amiază de duminică… Ce nu se poate face într-o zi liberă, spre a te destinde şi a-ţi încărca bateriile pentru încă o săptămână? Multe, multe lucruri. Dar, cu mic, cu mare, toată suflarea clasei IA, de la Şcoala Gimnazială Nr. 4, Vatra Dornei, învăţătoare Viorica Afloarei, a umplut sala mare a Casei de Cultură „Platon Pardău”. Prezenţi la apel, sub genericul „Bucuriile copilăriei”: elevii toţi, părinţii lor, bunicii, neamuri şi prieteni, învăţători şi profesori, directorul şcolii, prof. Ancuţa Voievod, oficialităţi ale oraşului – primarul, domnul Ilie Boncheş, viceprimarul, domnul Marius Râpan, deputata în Parlamentul României, doamna Angelica Fădor, oameni de afaceri dorneni.

Pentru ce s-au adunat aici? Pentru o cauză care chiar merita efortul şi sacrificarea unor ore de relaş: micuţa Raluca-Ioana, care va împlini în august 5 ani, a fost diagnosticată cu o formă gravă de autism şi necesită transport de trei ori pe săptămână la Bistriţa, pentru terapie într-o clinică privată, plus un aparat auditiv… Familia este lipsită de posibilităţi materiale. Cazul a fost semnalat de către părintele Cristian Agavriloaie, de la bisericuţa din curtea Spitalului Municipal.

Ca şi în dăţile anterioare, când s-au mobilizat pentru cauze asemănătoare, şi acum, micuţii artişti, îndrumaţi de învăţătoarea lor şi ajutaţi de familii, au realizat adevărate opere de artă, folosind hârtie şi carton, fire de aţă, resturi textile, beţigaşe, sticlă, plastic, polistiren… Compoziţii tip colaj, tablouri, sticle decorative, felicitări, coroniţe, vaze cu flori, fluturi şi iepuraşi, decoraţiuni pentru Paşti, un foarte reuşit „Roboţel”, podoabe diverse – acestea au fost lucrările. Fiecare copil a avut cel puţin o lucrare, unii au avut două sau trei, Răzvan Cocinschi deţinând recordul, cu patru lucrări, dintre care „Roboţelul” s-a vândut cu 450 de lei. În final, s-a strâns frumoasa sumă de 8350 de lei şi 50 de euro, la care s-au adăugat 725 lei de la enoriaşii părintelui Cristian Agavriloaie.

Între etapele de „târguială”, s-a derulat un antrenant program artistic. S-a cântat, s-a recitat, s-a dansat româneşte, în frumoasele costume bucovinene. Moderator şi responsabil cu licitaţia şi voia bună a fost Doru Bighiu, de la Radio „Orion”.

Se cuvin semnalate câteva… recorduri: cea mai licitată lucrare – „Roboţelul”, cea mai scumpă – o icoană sculptată în lemn de părintele Agavriloaie, pe când avea doar 9 ani, reprezentând-o pe Maica Domnului (800 lei), doamna Viorica Afloarei a oferit o tapiserie realizată împreună cu o fostă elevă, reprezentând un peisaj rural, cu case şi copaci (450 lei).

Au fost şi momente nostime, aplaudate de public. Andrei Frăţiloiu şi-a dorit foarte mult roboţelul lui Răzvan, încât gesticula disperat din scenă, rugându-şi tatăl să liciteze: „Tată, dă tu acum nişte milioane, că ţi le dau eu înapoi, acasă…” Ada Vasiluţ şi-a dorit ca vasul ei cu trandafiri roşii să-i împodobească măsuţa de lucru şi, crezând că mama n-o susţine, a izbucnit în lacrimi… Plângea, strângând la piept florile la care migălise. Până la urmă, lacrimile s-au uscat, a înflorit zâmbetul de fericire şi florile s-au întors acasă.

Au achiziţionat, cu generozitate, lucrări ale prichindeilor primarul Ilie Boncheş, viceprimarul Marius Râpan, deputata Angelica Fădor, oameni de afaceri dorneni, părinţi şi bunici, prieteni de familie.

A fost o activitate reuşită, aşa cum sunt toate cele care poartă semnătura Vioricăi Afloarei, care, în cuvântul său, a spus: „Am lucrat cu convingerea că dăruind vom dobândi compasiune, bunătate şi că vom fi mai puţin ignoranţi. Vom aduce o rază de bucurie pe chipul acestei fetiţe, o altă prietenă a noastră…”

Încheiem cu vorbele Maicii Tereza: „În viaţa asta nu putem face lucruri măreţe. Putem face doar lucruri mărunte cu enormă dragoste.” (ANICA FACINA)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: