„Migraaaanţi sau Prea suntem mulţi pe nenorocita asta de barcă”

 Jurnalistul Matei Vişniec este o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru dramaturgul Matei Vişniec. Dramaturgul Matei Vişniec are o capacitate extraordinară de a prelua analiza jurnalistului şi a o transforma într-o operă de artă.

Problemele noastre personale, imediate sunt întotdeauna mai importante, mai acute decât problemele celorlalţi, cu atât mai mult cu cât ceilalţi sunt într-o altă parte a ţării, a lumii. Uneori e dificil să înţelegem în ce măsură o criză economică, socială, politică ne poate afecta, mai ales dacă nu ne aflăm într-un areal geografic apropiat. Şi totuşi folosim atât de des termeni precum globalizare, mondializare etc.

Textele lui Matei Vişniec prezintă, cu o tulburătoare emoţie, situaţii reale, probleme dureroase ale timpurilor în care trăim şi oferă cititorului/spectatorului posibilitatea să le vadă, să le trăiască şi să le înţeleagă ca pe o experienţă personală, prin filtrul raţiunii şi al empatiei.

„Sunt 1,2 milioane de persoane care au venit din Orientul Apropiat, au trecut marea şi au venit în Europa. Europa, de la al Doilea Război Mondial încoace, niciodată nu a fost confruntată cu un astfel de flux de imigranţi. Am cules lucruri uluitoare despre ce se întâmplă în cursul traversărilor respective şi am dat, la un moment dat, peste o poveste care mi s-a părut şi ea demnă de a fi tratată într-o piesă.” (Matei Vişniec)

„Având la dispoziţie un text dramatic atât de actual, incitant, valoros sub toate aspectele, am muncit cu multă pasiune şi dăruire asupra acestui spectacol – premieră absolută în spaţiul românesc (România, Moldova). Cu siguranţă, e o lucrare teatrală neordinară ca stilistică scenică, dar şi ca mesaj artistic, publicistic, filosofic, abordând o temă deosebit de stringentă a lumii contemporane. Ne dorim ca acest spectacol să aibă impactul scontat asupra publicului, constituind un veritabil eveniment teatral în arealul românesc.” (Alexandru Grecu)

Regizorul Alexandru Grecu demonstrează încă o dată abilitatea de a crea spectacole care să redea cu acurateţe fineţea, emoţia, dar mai ales esenţa pieselor lui Vişniec. În spectacolul „Migraaaanţi sau Prea suntem mulţi pe nenorocita asta de barcă”, Alexandru Grecu reuşeşte să creeze printr-un cadru ingenios o atmosferă incredibilă, oferind spectatorului ocazia să trăiască piesa alături de actori, să experimenteze disconfortul, teama, deznădejdea personajelor, să fie, practic, în aceeaşi barcă. Spectatorul devine actor, trăieşte ca personaj pe toată durata spectacolului, cu toată intensitatea şi emoţia pe care actorii reuşesc magistral să i-o inducă. Mai mult decât un spectacol, un studiu despre lumea în care trăim, despre problemele cu care ne confruntăm, despre oameni, umanitate şi o lume în continuă transformare pe care trebuie să învăţăm din mers s-o gestionăm.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: