Astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava

Regal de cântec popular în cinstea maestrului George Sîrbu

Numeroşi instrumentişti şi interpreţi de muzică populară din întreaga ţară şi-au anunţat participarea la spectacolul aniversar „George Sîrbu – o viaţă dedicată folclorului românesc”, care va avea loc astăzi, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Suceava. Intrarea va fi liberă, iar spectacolul „se doreşte a fi unul de înaltă ţinută artistică”, a precizat Mihaela Bârsan, iniţiatoarea evenimentului. Ea a spus că pe scenă vor evolua câteva dintre numele sonore ale folclorului moldovenesc – Margareta Clipa, Anton Achiţei, Viorica Macovei, Alexandru Brădăţan şi Angelica Flutur, care vor fi acompaniaţi de Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”, dirijată de Ioan Cobîlă şi Ciprian Potoroacă. Reamintim că, la finalul evenimentului, va avea loc un recital extraordinar susţinut de către îndrăgitul interpret de muzică populară Nicolae Furdui Iancu şi grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia.

„Mă bucur foarte mult că acest eveniment a avut ecouri şi în afara judeţului. Astfel, vor participa şi artiştii profesionişti de la «Rapsozii Botoşanilor», dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi, care nu va veni cu mâna goală la Suceava. Mai am o surpriză de proporţii pentru suceveni: o artistă de seamă, care nu a fost trecută în program, a anunţat că va fi alături de noi, despre cine este vorba veţi afla la spectacol”, a declarat Mihaela Bârsan.

Ea a adăugat că distribuţia artiştilor în spectacol a fost alcătuită în funcţie de colaborările pe care aceştia le-au avut de-a lungul timpului cu distinsul dirijor, folclorist şi compozitor George Sîrbu, care a împlinit 80 de ani în luna februarie a acestui an şi va fi sărbătorit în preajma zilei de Sfântul Gheorghe.

Între invitaţii maestrului se numără şi Viorica Macovei, talentata interpretă de muzică populară din Mănăstirea Humorului: „Este absolut de felicitat faptul că autorităţile locale s-au gândit să omagieze o mare personalitate din domeniul artistic sucevean şi a spaţiului naţional: folcloristul, compozitorul şi dirijorul George Sîrbu. Sunt onorată să mă număr printre invitaţii domniei sale, deşi am fost descoperită şi lansată de către prof. Maria Macovei, scurta colaborare cu acest mare maestru, prin intermediul Ansamblului folcloric de copii şi tineri „Balada Bucovinei”, m-a îmbogăţit şi m-a ajutat să descopăr şi alte valenţe ale melosului nostru bucovinean. Mulţumim maestrului George Sîrbu pentru comoara imensă pe care ne-a lăsat-o prin întreaga sa activitate şi îi dorim putere de muncă în continuare, însoţit de tradiţionalul «La mulţi ani binecuvântaţi»”, a spus Viorica Macovei.

Organizatorii au mai spus că spectatorii vor avea ocazia să asculte, în premieră, cântecul de grup, scris de curând de către maestrul George Sîrbu pentru tinerii interpreţi de muzică populară Angelica Flutur, Ancuţa Corlăţan, Andra Matei şi Alexandru Brădăţan. „Momentele artistice de excepţie vor fi presărate cu distincţii ce vor fi oferite de către Primăria Municipiului Suceava, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Consiliul Judeţean Botoşani şi Prefectura Judeţului Suceava. Spectacolul aniversar „George Sîrbu – o viaţă dedicată folclorului românesc” este organizat de către Primăria Municipiului Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Prefectura Judeţului Suceava şi Consiliul Judeţean Botoşani. S-au mai alăturat acestui eveniment şi Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, Casă de Modă „Janice“, Depozitul de flori „Simfonia Florilor” şi Salonul de înfrumuseţare „Bellisima“.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: