Monumentul statuar ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare va fi reabilitat în regim de urgenţă

 Platforma şi soclul monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare din dealul Cetăţii de Scaun a Sucevei vor intra, în regim de urgenţă, în lucrări de reabilitare. Primarul Ion Lungu spune că execuţia va fi scoasă la licitaţie în perioada următoare, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic fiind deja întocmite. În acest sens a fost declanşată procedura pentru eliberarea autorizaţiei de construire, Lungu exprimându-şi speranţa că mare parte a intervenţiilor se vor face în acest an sau, în cel mai bun caz, că acestea vor fi încheiate.

„Legea ne permite, de aceea, în regim de urgenţă, vom scoate autorizaţie şi vom trece la reabilitarea acestui monument deosebit de important. Acesta este şi foarte periculos, în măsura în care oamenii se apropie de el. Vorbim despre acele bucăţi de basorelief de pe soclu, care se pot desprinde oricând” a reliefat şeful executivului local.

Conform lui Ion Lungu, în cazul grupului cal-călăreţ, reabilitarea urmează calea impusă prin actele normative în vigoare, documentaţia pentru aprobarea lucrărilor specifice aflându-se, de mai mult timp, în curs de analizare şi avizare la direcţia de specialitate de pe lângă la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

 Reamintim că, în luna iulie 2009, Primăria Suceava a recepţionat un prim studiu de fezabilitate privind reabilitarea monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare, acesta fiind reactualizat la începutul lui 2016. Pentru reabilitare, Consiliul Local a aprobat un total de 263.432 de euro, durata de realizare a lucrărilor fiind estimată la 12 luni. Noul proiect cuprindea refacerea cu plăci de travertin a placajului soclului; reabilitarea basoreliefului din bronz de pe faţada de est; montarea sistemului de iluminat arhitectural şi ambiental; realizarea unor bănci din beton armat; amenajarea de jardiniere din beton, precum şi de rampe pentru persoane cu dizabilităţi. Acesta a nu a fost însă agreat de Ministerul Culturii, motivul fiind că nu includea şi intervenţii la grupul statuar cal-călăreţ. Pe de altă parte, Primăria Sucevei, prin intermediul Ambasadei SUA în Bucureşti, a încercat să acceseze o finanţare, lansată pentru susţinerea intervenţiilor de conservare a obiectivelor culturale din România.

Monumentul statuar din dealul Cetăţii de Scaun a fost dezvelit la 16 septembrie 1977, înscriindu-se într-un program de dezvoltare a artei monumentale din judeţul Suceava. De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, a intervenţiei antropice, dar şi ca urmare a lipsei lucrărilor de întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se de mai multă vreme într-o evidentă stare de degradare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: