Ministerul Finanţelor îl asigură pe Cătălin Nechifor că se lucrează la o ordonanţă care să reglementeze achiziţiile publice

> Deputatul PSD de Suceava sesizase blocajele generate de actualele prevederi

Ministerul Finanţelor i­a dat asigurări deputatului PSD de Suceava Cătălin Nechifor că se lucrează la o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze achiziţiile publice.

Într-un răspuns al Ministerului de Finanţe adresat deputatului sucevean se arată că, în prezent, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, respectiv al Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, se află în curs de elaborare un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea cadrului legislativ privind achiziţiile publice, care va respecta procedurile legale privind elaborarea actelor normative, inclusiv cele referitoare la dezbaterea publică.

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a adresat ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, o interpelare în care îi solicită acestuia consultări rapide pentru o nouă legislaţie privind achiziţiile publice mai ales că se deschid proiectele europene pentru finanţarea 2014-2020 şi va fi o creştere substanţială a procedurilor de achiziţie.

Nechifor a arătat în interpelare că, în legislaţia din România, de foarte multe ori există nemulţumiri legate de schimbările prea dese, de faptul că nu întotdeauna sunt consultaţi actorii direct interesaţi şi de faptul că unele prevederi sunt în contradicţie cu alte acte normative în vigoare.

„Situaţia achiziţiilor publice nu face nici ea rabat de la această stare de fapt, chiar dacă OG 34/2006 a fost norma legală specifică pentru un deceniu, fapt demn de remarcat în procesul legislativ din România, însă noua lege numărul 98/2016 a generat deja unele nemulţumiri, dar şi blocaje în ceea ce înseamnă dezvoltarea în sectorul public, dar şi privat din România”, susţine deputatul social-democrat sucevean.

Nechifor nota că în acest sens consideră necesară declanşarea rapidă a unei consultări cu structurile asociative, care reunesc principalii beneficiari ai Legii 98/2016, cum ar fi Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), Asociaţia Municipiilor din România (AMR), Asociaţia Oraşelor din România (AOR), Asociaţia Comunelor din România (ACOR), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) ş.a.

„În acest fel, ar putea fi preluate propunerile de modificare care vin din realităţile vieţii administrative şi economice româneşti, în dorinţa de a putea oferi un cadru legislativ mai coerent, mai adaptat la nevoile naţionale şi care să favorizeze cu adevărat un proces de dezvoltare transparent, atât al mediului public, cât şi al celui privat. În multe dintre discuţiile pe care le-am purtat cu decidenţi din zona administraţiei publice şi cu practicieni în derularea procedurilor de achiziţie, s-au ridicat probleme care au nevoie de a fi corectate, acestea trebuie centralizate, prioritizate şi formulate în termeni de noi soluţii legislative” a explicat Cătălin Nechifor.

El consideră, în egală măsură, că una din „zonele fierbinţi” care urmează să fie traversată la nivel naţional este deschiderea, în cele din urmă, a proiectelor europene aferente cadrului financiar multianual 2014 – 2020.

„S-a pierdut suficient timp până acum, practic anul 2016 a fost aproape complet ratat şi tocmai de aceea anticipăm în următoarea perioadă o accelerare în acest sens. Asta va presupune şi o creştere a numărului de proceduri de achiziţie publică în SEAP, iar ceea ce se poate întâmpla, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat în trecut, va fi şi creşterea numărului de contestaţii, care va determina, pe cale de consecinţă, prelungirea termenelor la care investiţiile în infrastructuri publice ar trebui demarate.

În mod practic, ar trebui ca şi în cursul acestui an să fie semnate suficiente contracte de lucrări între autorităţile contractante din sectorul public şi firmele private declarate câştigătoare, însă, întârzierile datorate contestaţiilor ar putea pune în pericol ţinta Guvernului privitore la ceea ce înseamnă absorbţia fondurilor europene, ceea ce, la rândul său, ar putea genera dificultăţi în îndeplinirea ţintelor macroeconomice, în special deficitul bugetar de până la 3% din PIB, în sistemul european de calcul ESA” mai arată deputatul PSD Cătălin Nechifor.

El îi sugerează ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, să analizeze aceste aspecte cu privire la unele deficienţe ale noii legi a achiziţiilor publice.

„Apreciez în mod deosebit recentele luări publice de poziţie, atât ale prim-ministrului Guvernului României, domnul Sorin Mihai Grindeanu, dar şi ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, domnul Liviu Nicolae Dragnea, care se referă la nevoia adoptării cadrului legislativ modificat printr-o procedură parlamentară accelerată, aşa încât să fie deblocate frânele în dezvoltarea sectorului public românesc, dar şi a celui privat, întrucât majoritatea firmelor contractante ale autorităţilor şi instituţiilor publice sunt entităţi economice private”, a conchis Cătălin Nechifor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: