Alexandru Băişanu vrea o clarificare a competenţelor DNA

> Deputatul arată că liderii PNL refuză să accepte realitatea: Turcan nu a înţeles gravitatea acţiunii DNA împotriva Guvernului, iar Predoiu nu are noţiuni elementare privind separaţia puterilor în stat

Liderul ALDE Suceava, deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, a declarat, marţi, că decizia dată de Curtea Constituţională ar fi trebuit să deschidă ochii multora dintre cei care susţin fără a clipi acţiunile procuraturii conduse de Codruţa Kovesi.

„Încălcarea Constituţiei de către DNA prin ancheta împotriva Guvernului Grindeanu a arătat abuzul de putere pe care procurorii dnei Kovesi l-au înfăptuit. Cu toate aceste evidenţe avute la îndemână şi cu toată gravitatea situaţiei create, prin imixtiunea puterii judecătoreşti, prin DNA, în atribuţiile puterii executive, observ că sunt anumite personaje politice care refuză să accepte realitatea” arată Băişanu.

Liderul ALDE Suceava susţine că preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, cea care spera în 2011 „ca în ţară să existe un viitor Traian Băsescu, adică să ajungă preşedintele României”, se pare că nu a înţeles gravitatea acţiunii DNA împotriva Guvernului Grindeanu.

„Intervenţia domniei sale de astăzi (marti – n. red.), prin care spune că a solicita demisia şefei DNA e un act iresponsabil, mi-a lăsat un gust amar. În mod normal, după o decizie care constată încălcarea separaţiei puterilor în stat, ar fi trebuit să urmeze demisia de onoare a şefului instituţiei în cauză. Declaraţia dnei Turcan mi-a adus aminte de perioada anilor ’50 – ’60, atunci când activiştii comunişti se bucurau de orice om care ajungea la puşcărie şi căruia drepturile şi libertăţile fundamentale i-au fost încălcate. Acesta este modelul pe care PNL îl vrea reinventat în România? În care să ne întoarcem treptat la atmosfera de frică şi de teroare care a domnit în acea perioadă, atunci când aşa-zisa justiţie era înfăptuită de securitate împreună cu procuratura?

Dna Turcan a arătat încă o dată că a rămas ancorată în sistemul pe care l-a slujit sub patronajul lui Traian Băsescu.

Afirmaţiile vremelnicei şefe a PNL confirmă, dacă mai era nevoie, dispariţia oricărei urme de liberalism din acest partid. A fi liberal înseamnă a sancţiona abuzurile, nu a le aplauda cu toată forţa” a adăugat Alexandru Băişanu. El s­a întrebat ce speranţe poate să aibă ca Raluca Turcan să priceapă însemnătatea deciziei CCR, dacă un fost ministru al Justiţiei şi cel care a coordonat realizarea codurilor penale, Cătălin Predoiu, nu înţelege aceste lucruri.

„Rar mi-a fost dat să văd cum un fost ministru al Justiţiei se poate face de râs într-o asemenea măsură ca dl Predoiu, cel care a demonstrat unei ţări întregi că nu cunoaşte chestiuni elementare ce ţin de separaţia puterilor în stat. Pentru dl Predoiu, decizia CCR nu e corectă pentru că nu ar exista un conflict instituţional între Ministerul Public (reprezentat de DNA) şi Guvern, deoarece, potrivit fostului ministru al Justiţiei, Ministerul Public este parte a puterii executive. Este jenantă o astfel de declaraţie din partea lui Cătălin Predoiu, cel care se visa prim-ministru şi pe care PNL l-a desemnat să coordoneze o lege de punere în acord a deciziilor CCR cu codurile penale. Constituţia României prevede foarte clar statutul, rolul şi atribuţiile Ministerului Public. Astfel, Ministerul Public este încadrat la Titlul III – Autorităţile publice, în Capitolul VI din Constituţia României, intitulat Autoritatea judecătorească, la Secţiunea a 2-a, prima secţiune fiind Instanţele Judecătoreşti”, explică Băişanu.

El a mai arătat că PNL se face de râs pe zi ce trece, iar prin intervenţiile liderilor actuali ai acestui partid se demonstrează ataşamentul lor faţă de instituţiile de forţă şi faţă de încurajarea abuzurilor în România.

„Mă întreb dacă vechii membri ai PNL şi simpatizanţii acestei formaţiuni împărtăşesc opiniile exprimate de preşedintele interimar Raluca Turcan şi de dl Predoiu şi dacă au abdicat cu totul de la valorile şi principiile liberale. Cred că este momentul să fie regândită şi reorganizată Direcţia Naţională Anticorupţie, la fel de bine cum se impune şi o clarificare a competenţelor acesteia”, a conchis Băişanu.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Daca isi facea treaba cu <> aceasta institutie, unii nu mai aveau glas acum!!!! Ulciorul n-ar trebui sa mearga de 2 ori la fantana….

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: