Gaşca lui Prinţ Marcu şi Scripcariuc, reţinută pentru tâlhărie calificată

 > Luna trecută, trei dintre membrii ei, dintre care doi minori, au bătut o femeie în propria casă, au legat-o cu un cablu şi i-au furat bani şi bunuri

 Procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi au decis ieri începerea urmăririi penale împotriva a patru tineri din localitate pentru săvârşirea infracţiunii de tâlhărie calificată şi complicitate la această infracţiune.

Prinţ Marcu, de 23 de ani, Ovidiu Constantin Vartolomei, de 18 ani, Elisei Scripcariuc, de 16 ani, şi Constantin Bozu, de 17 ani, au fost reţinuţi joi, pentru 24 de ore, pentru ultimii trei procurorii solicitând instanţei arestarea preventivă.

În baza unui plan „copt” din timp, în noaptea de 23 spre 24 octombrie cei patru au plecat cu o maşină condusă de Prinţ Marcu în satul Vuliva, din comuna Frătăuţii Noi. Culeseseră informaţii despre o femeie de 54 de ani, care locuia singură, ţintă sigură de prădat.

Potrivit procurorilor, Vartolomei, Scripcariuc şi Bozu au intrat prin efracţie în casa femeii şi, folosind violenţa, i-au furat bani şi bunuri.

În ce-l priveşte pe Marcu, individ cu un palmares infracţional impresionant, la care „lucrează” încă din copilărie, de data aceasta s-a rezumat doar la a transporta gaşca de tâlhari şi a sta „de şase”.

„Au atacat victima, pe care au lovit-o cu pumnii în zona capului şi au imobilizat-o prin legarea picioarelor cu un cablu electric, asigurându-şi astfel condiţiile pentru a o deposeda de sumele de 200 lei şi 20 lire, precum şi de două ceasuri de mână şi un telefon mobil marca Samsung Galaxy S3, bunuri în valoare totală de circa 2000 lei” a specificat într-un comunicat de presă procuror Andrei Sebastian Bucşa, purtător de cuvânt al Parchetului Rădăuţi.

La acuzaţia de tâlhărie calificată faţă de Constantin Vartolomei, procurorii au adăugat-o şi pe cea de instigare la mărturie mincinoasă, deoarece, pe 2 noiembrie, i-a sugerat prietenei lui să declare că telefonul mobil (cel furat din locuinţa femeii din Vuliva) era al ei şi că i l-a oferit lui cadou pe data de 1 noiembrie.

Marcu şi Scripcariuc sunt specialişti în furturi, cu antecedente penale „stufoase”

În solicitarea de arestare preventivă, înaintată magistraţilor Judecătoriei Rădăuţi, procurorii au adus argumente solide pentru ca instanţa să aprobe trimiterea după gratii pentru cel puţin doi dintre membrii grupului, cu antecedente penale stufoase.

Marcu şi Scripcariuc, ultimul de doar 16 ani, au comis în trecut repetate infracţiuni de furt, fiind şi condamnaţi pentru aceste fapte, dar n-au învăţat nimic de pe urma acestor măsuri. La 17 ani, Prinţ, deja ieşit după prima „sesiune” de puşcărie, era reţinut de poliţiştii din Rădăuţi pentru alte trei furturi şi ulterior trimis din nou după gratii.

Scripcariuc este de mai mulţi ani membru de bază al unui grup de minori specializat în furturi, care doar în toamna anului 2015, în numai o săptămână, a comis şase astfel de fapte, cu un prejudiciu de circa 20.000 de lei.

Ulterior, minorul s-a „transferat” în gaşca din care fac parte partenerii de la tâlhăria de la Vuliva, care se poate lăuda cu „portofoliu” cel puţin la fel de impresionant.

Poliţiştii rădăuţeni au probat, pentru perioada decembrie 2014- ianuarie 2015, zece furturi comise în zona Rădăuţi – cu un prejudiciu de vreo 30.000 de lei – de membrii acestei găşti.

Anul acesta Scripcariuc şi-a diversificat preocupările infracţionale şi a mai ieşit la rampă în luna mai, când a fost reţinut pentru 24 de ore pentru furt calificat, dar şi pentru conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără a poseda permis auto.

Vârsta l-a protejat până acum pe Scripcariuc pentru ca acesta să-şi primească pedeapsa pe măsura faptelor nenumărate pe care le-a săvârşit. Împlinind deja 16 ani, situaţia lui are şanse mari să se schimbe şi, odată stabilit discernământul său în timpul comiterii infracţiunilor, minorul, găsit vinovat de instanţă, poate fi privat de libertate, potrivit legii, asemeni unui adult.

Pentru tâlhăria calificată asupra femeii de 54 de ani, de la Vuliva, membrii grupului riscă pedepse între 5 şi 12 ani.

„La baza propunerii de arestare preventivă stau şi împrejurările în care inculpaţii au comis faptele, uzând de violenţă fizică şi verbală asupra unei persoane vulnerabile (femeie în vârstă de 54 de ani, singură), pe care au atacat-o în toiul nopţii în propria locuinţă, unde au pătruns prin efracţie şi escaladare, au imobilizat-o prin legarea picioarelor cu un cablu şi au lăsat-o astfel după consumarea infracţiunii, pentru a nu alerta organele de poliţie în timp util” au specificat procurorii rădăuţeni către judecători.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: