La Moara s-a sfinţit piatra de temelie a unei noi case polone

 > Un nou sediu al Uniunii Polonezilor din România începe să prindă contur

Comunitatea poloneză din Bucovina a celebrat sâmbătă, 29 octombrie a.c., „Ziua Independenţei Poloniei”, iar cu acest prilej s-­a sfinţit piatra de temelie a noii case polone din comuna Moara.

Ceremonia a început la ora 11, când a avut loc Sfânta Liturghie în Biserica Romano-­Catolică „Sf. Ioan Nepomuk” din Suceava. Credincioşii l-au întâmpinat pe ES Petru Gherghel, episcop de Iaşi, cu pâine şi sare, iar ansamblurile muntenilor polonezi „Mala Pojana” şi „Solonczanka” au cântat tradiţionalul „Witamy was, alleluja!” care în traducere semnifică „Bine aţi venit, Aleluia!”.

Liturghia a fost celebrată de episcop şi de preoţii din decanatul de Bucovina. După aceasta, credincioşii catolici s­-au deplasat la Moara, la locul de construcţie a noii case polone. Aici a avut loc ceremonialul sfinţirii pietrei de temelie şi a fost citit actul de fundaţie, întocmit cu acest prilej: „Din iniţiativa Uniunii Polonezilor din România, din fondurile Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice, s-­a decis construirea Casei Polone, pentru a sluji comunităţii polone din Moara, care va constitui un simbol material al apartenenţei lor naţionale, pentru a uni această comunitate şi pentru a crea un mediu propice păstrării spiritului polonez, a limbii şi a tradiţiilor.

Astăzi, în prezenţa polonezilor din Moara şi a compatrioţilor lor din toată Bucovina, a conducerii Uniunii Polonezilor din România, a reprezentanţilor episcopiei de Iaşi şi a decanatului de Bucovina, precum şi a autorităţilor locale şi judeţene, din Moara şi Suceava, s-­a semnat şi s-­a depus în temelie Actul de Fundaţie, care va rămâne pentru posteritate”.

Potrivit preşedintelui Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, lucrările la Casa Polonă de la Moara au început în luna august.

„Sediul Dom Polski din Moara se va edifica pe un teren de 50 de ari şi, în afara clădirii propriu-zise, va avea şi un teren de sport. Clădirea va avea trei niveluri: parter, etaj şi mansardă şi va avea o sală multifuncţională care va deservi atât etnicii polonezi din comuna Moara, cât şi ceilalţi locuitori din zonă. Suprafaţa totală desfăşurată a clădirii va fi de 1595 mp, iar perioada în care se va finaliza clădirea este de cel puţin 36 luni calendaristice” a arătat Ghervazen Longher.

După ceremonialul sfinţirii pietrei de temelie, manifestările au continuat la Căminul Cultural din Moara.

„Şi pentru că în această zi am comemorat independenţa Poloniei redobândită în anul 1918, după 123 de ani în care a fost împărţită de Austro-Ungaria, Prusia şi Rusia, activităţile au început prin intonarea celor două imnuri, al Poloniei şi al României. Copiii comunităţii din Moara au deschis programul artistic, susţinând cântece şi poezii patriotice dedicate acestui eveniment. De asemenea, ansamblurile «Solonczanka» şi «Mala Pojana» au pregătit un repertoriu de cântece şi dansuri tradiţionale poloneze” a precizat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, care a mulţumit tuturor participanţilor la acest eveniment important, atât pentru polonezii din România, cât şi din întreaga lume.

„Datoria fiecărui om în viaţă este aceea de a lăsa ceva în urmă, iar Casa Polonă de la Moara va fi încă o dovadă a existenţei noastre, a polonezilor, în Bucovina” a ţinut să sublinieze Ghervazen Longher.

La manifestările de sâmbătă au fost prezenţi prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, primarul comunei Moara, Eduard Dziminschi, preşedinţi şi membri ai filialelor Uniunii Polonezilor din România.

Din 2003 şi până în prezent, prin intermediul Uniunii Polonezilor din România, au fost construite de la zero, reabilitate sau achiziţionate mai multe sedii, cum ar fi cele de la Soloneţu Nou, Pleşa, Vicşani, Poiana Micului, Păltinoasa, Cacica, Bucureşti şi Siret.

„Ziua Independenţei Poloniei” este o sărbătoare naţională în Polonia, fiind celebrată în fiecare an pe 11 noiembrie de polonezii de pretutindeni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: