Sporturi de iarnă

Anul premierelor pentru Bucovina

Sporturile specifice sezonului rece au evoluat întâlnindu-se armonios, în zilele noastre, în cadrul olimpiadelor de iarnă. În judeţul Suceava, pepiniera care asigură performerii în sporturile de iarnă se găseşte la Vatra Dornei. Sportivii care se pregătesc la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei au reuşit să urce pe podium la competiţiile la care participă, performanţele obţinute propulsându-i în lotul naţional.

Cu toate că sezonul competiţional 2016-2017 nu a început încă, la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei a ajuns deja un titlul de campion mondial la skeleton-starturi prin evoluţia foarte bună pe care a avut-o Maria Marinela Mazilu la recent încheiatul campionat mondial de skeleton starturi de la Mamaia. Dar seria rezultatelor de excepţie pentru sportivii dorneni practicanţi ai sporturilor de iarnă continuă, Delia Andreea Ivaş, cea care în 2008 câştiga la Winterberg Cupa Europei la skeleton, înregistrând primul rezultat remarcabil pentru România la această disciplina olimpică, reuşind o nouă premieră pentru sportul românesc. Ca o recunoaştere a unei cariere de 11 ani pe gheaţă în Cupa Europei, Cupa Intercontinentală şi Cupa Mondială, cu o pregătire completă în domeniu fiind absolventă a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Braşov, a şcolii de antrenori şi având masterat în management sportiv, la doar 28 de ani, tânăra dorneancă a fost cooptată ca antrenor de pistă în echipa Federaţiei Internaţionale de Bob şi Skeleton (IBSF).

Octavian Pungovschi

Octavian Pungovschi

„Se pare că este anul premierelor pentru Bucovina. Organizăm primul campionat mondial ce se va desfăşura în România la sporturile de iarnă, avem o campioană mondială la skeleton-starturi, Maria Marinela Mazilu, care a devenit recent şi campioană naţională, avem prima antrenoare a IBSF. Federaţia Internaţională de Bob şi Skeleton selecţionează antrenori din rândul sportivilor cu mare experienţă de concurs, care ştiu aproape toate pârtiile din lume, care vorbesc foarte bine limba engleză şi au o calificare în skeleton sau bob. Antrenorii selectaţi primesc o grupă formată din doi sau trei sportivi proveniţi din ţări mai puţin experimentate şi care nu au antrenor experimentat. Din România au mai concurat şi alţi antrenori, dar Delia Andreea Ivaş a fost singura acceptată. Prima competiţie la care a fost repartizată Delia este Cupa Intercontinentală în care vor concura şi cei 2 sportivi ai României (seniori), cel mai probabil şi ei fiind repartizaţi în grupa Deliei, dorneanca fiind numită antrenor şi din partea Federaţiei Române de Bob şi Sanie. Antrenorul de lot nu este neapărat şi antrenor federal. Federaţia noastră are un singur antrenor federal pentru toate disciplinele: bob, sanie, skeleton, sanie pe pistă naturală. Delia este primul român intrat în galeria antrenorilor de elită la skeleton”, ne-a declarat Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei.

Delia Ivaş a început să facă sport din clasa a patra, handbal, sport pe care l-a practicat până în clasa a XI-a, când profesorul Octavian Pungovschi i-a îndreptat paşii spre skeleton, sport pe care îl practică de atunci, pregătind totodată, alături de profesorul care a iniţiat-o, lotul Românei la sanie pe pistă naturală.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI