Zilele Matei Vişniec continuă

 După Rădăuţi, Suceava, Rădăuţi, Piatra Neamţ, Bistriţa (în ordinea evenimentelor), Zilele Matei Vişniec au bucurat Gura Humorului şi Vatra Dornei. După „Cerere în căsătorie”, „Buzunarul cu pâine” şi „Angajare de clovn”, publicul s-a delectat cu „Rinocerii” şi „Cabaretul cuvintelor”.

Spectacolul „Rinocerii” (jucat în premieră la Gura Humorului, joi, iar la Vatra Dornei, vineri, şi care se va juca la Suceava, duminică, în încheierea festivalului) este o producţie a Théâtre de la Fronde (Franţa), în regia şi interpretarea lui Jean Marie Sirgue. Spectacolul este creat după nuvela „Rinocerii” (un text uitat al lui Eugen Ionesco, nuvela, publicată în 1957, precede cu câteva luni şi prefigurează perfect celebra piesă, dar în timp ce aceasta aduce în scenă mai multe personaje, nuvela aduce în scenă unul singur: Béranger este cel care povesteşte cum, în mod progresiv, colegii şi prietenii săi s-au transformat în rinoceri…), regizorul adăugând ultima scenă a piesei de teatru (creată în 1959).

„Chiar dacă succesul piesei de teatru l-a eclipsat pe cel al nuvelei, toată fantezia lucidă şi disperată a lui Eugen Ionesco era deja prezentă, pusă în serviciul unei demonstraţii prin «Absurd» a dezvoltării totalitarismului. Iniţial, seduşi de densitatea extremă a textului, am refuzat orice tăietură, orice «adaptare» şi am ales să aducem pe scenă nuvela ionesciană în integralitatea sa. În ianuarie 2004 (…) am ales să unim nuvela cu piesa şi să adăugăm ultima scenă în care Beranger îşi asumă un act de rezistenţă.” (Jean Marie Sirgue)

Jean Marie Sirgue, un regizor şi un actor desăvârşit, care stăpâneşte arta dramatică cu o naturaleţe fermecătoare, a oferit o reprezentaţie fascinantă, captivând de la primele cuvinte rostite în minunata limbă franceză şi reuşind să te ţină prizonier în piesă, respirând odată cu el, trăind textul odată cu el, întrezărind, parcă, fiecare transformare a fiecărui rinocer.

„Cabaretul cuvintelor”, un spectacol în regia lui Alexandru Nagy, montat după piesa lui Matei Vişniec „Cabaretul cuvintelor – exerciţii de muzicalitate pură pentru actori debutanţi”, jucat de Ioana Paşca, Cristiana Savu, Alexandra Murăruş, Radu Catană, Silva Helena Schmidt şi Andreea C. Hristu, este un spectacol extrem de interesant. Vibraţiile actorilor, energia, talentul lor învăluie sala şi atrag publicul într-un vârtej de trăiri, de sentimente, de gânduri, de experienţe sufleteşti şi lingvistice. Cadrul simplu, minimalist, pune în evidenţă talentul, arta actorilor şi a regizorului. Totul se întâmplă la vedere, personajele se transformă sub ochii publicului creând un spectacol (discret şi plin de graţie) în spectacol.

Aveţi şansa să-i (re)vedeţi pe cei de la TIP Bucureşti în „Cabaretul cuvintelor”, duminică, 15 mai, ora 14, la Căminul Cultural din Horodnic de Sus.

„Rinocerii” şi Jean Marie Sirgue vă aşteaptă duminică, 15 mai, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: