Primăria ar putea face compromisuri pentru preluarea Casei de Cultură

> „Nu ştiu dacă este o simplă declaraţie sau o chestie serioasă” a declarat primarul Ion Lungu, după o vehiculată intenţie a sindicatelor de a ceda sediul instituţiei de cultură în schimbul unor spaţii corespunzătoare > În schimbul Casei Culturii ar putea fi disponibil inclusiv fostul sediu al Casei de Pensii, de pe strada „Petru Rareş“, lângă autogară

Primăria Suceava este dispusă la negocieri pe marginea preluării Casei de Cultură, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Ion Lungu. Şeful administraţiei sucevene face această afirmaţie după întâlnirea de la Vatra Dornei a confederaţiilor sindicale, cadru în care s-ar fi discutat despre cedarea caselor de cultură din administrarea sindicatelor în cea a unităţilor administrativ-teritoriale. Conducerea sindicatelor ar fi solicitat un alt imobil în schimb, iar edilul-şef sucevean a declarat că se pot găsi soluţii în acest sens.

„Sunt dispus la dialog. Am văzut din presă contextul în care s-au făcut aceste afirmaţii, dar nu ştiu dacă este o simplă declaraţie sau o chestie serioasă. Însă Primăria municipiului Suceava este dispusă la orice dialog, la orice compromis, dacă este nevoie, pentru a prelua Casa de Cultură. Este un lucru foarte important ca arhitectură şi ca totalitate pentru oraşul nostru” a declarat primarul Ion Lungu, adăugând că în schimbul Casei Culturii ar fi putea fi asigurate spaţii corespunzătoare, inclusiv în fostul sediu al Casei de Pensii, de pe strada „Petru Rareş”, lângă Autogară.

De precizat este că, la sfârşitul anului 2013, după o solicitare a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), Primăria Suceava a propus Ministerului Culturii şi Cultelor clasarea Casei Culturii a sindicatelor în categoria monumentelor istorice. În urma unei întâlniri în cadrul Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), primarul Ion Lungu declara că premierul Victor Ponta a promis că va legifera transferarea caselor de cultură în administrarea autorităţilor locale. La acea dată, Lungu a avut discuţii cu conducerea instituţiei culturale, în vederea încheierii unei asocieri cu aceasta din urmă, astfel ca, în schimbul unor acoperirii unor cheltuieli din bugetul local, spaţiile Casei Culturii să nu mai fie închiriate către terţi cu activităţi diverse. Reprezentanţii sindicatelor justifică închirierea spaţiilor prin aceea că din sumele încasate cu titlu de chirie sunt plătite facturile la utilităţi, salariile personalului, precum şi alte cheltuieli. De menţionat este faptul că tratative pe marginea transferării obiectivului amintit către Primărie se poartă de mai multă vreme. Parteneri de discuţii au fost reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale, Casa de Cultură fiind moştenire a Uniunii Generale a Sindicatelor din România, structură care funcţiona înainte de 1989. Actuala casă de cultură a municipiului Suceava a fost construită între anii 1965-1969, fiind inaugurată în anul 1969, cu prilejul celui de-al X-lea Congres al PCR. Imobilul este asemănător cu cel din Baia Mare, fiind conceput într-o manieră modernă. În anul 1973, pe o faţadă laterală a clădirii, a fost plasat mozaicul „Cântarea Ţării de Sus”, lucrare realizată de un colectiv de pictori format din Constantin Crăciun, Constantin Berdilă, Paul Gherasim şi Mihai Horea.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: