„Simpozion” pe tema termoficării din municipiul Suceava în Consiliul Local

 > Băişanu, dispus să renunţe la candidatura la funcţia de primar dacă se rezolvă corect problema termoficării

Problema termoficării în municipiul Suceava a fost readusă în discuţie în Consiliul Local în cadrul şedinţei de joi a deliberativului.

Aleşii suceveni s­-au întrecut timp de mai bine de o oră în replici care mai de care mai acide, susţinând că toate acţiunile adversarilor politici sunt în scop electoral.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local s-­a aflat proiectul de hotărâre privind strategia de asigurare a energiei termice în sistem centralizat din municipiul Suceava, ocazie cu care la şedinţă s-­a aflat şi deputatul Ştefan Alexandru Băişanu. Acesta a venit în calitate de iniţiator al unui referendum prin care sucevenii să decidă dacă vor să renunţe definitiv la sistemul centralizat de termoficare, iar municipalitatea să cumpere centrale pe gaz pentru fiecare apartament din Suceava.

Iniţiator al strategiei de termoficare, primarul Ion Lungu a menţionat că municipalitatea nu are baza legală de a da bani cetăţenilor pentru montarea de centrale termice de apartament şi a susţinut că sucevenii racordaţi la sistemul centralizat plătesc mult mai puţin faţă de locuitorii din alte oraşe din ţară.

Mai mult decât atât, edilul-şef al oraşului a menţionat că nu trebuie neglijat faptul că centralele termice de apartament poluează foarte mult, dar şi faptul că preţul la gazul metan se va majora până în 2018.

„Nici nu vreau să îmi închipui că vom ajunge la această decizie, care nu are niciun fel de logică”, a spus Ion Lungu, precizând că această propunere este doar un subiect de campanie electorală.

Până să ia cuvântul deputatul Ştefan Alexandru Băişanu, consilierii locali suceveni au tăiat în patru firul termoficării Sucevei.

Astfel, Vasile Mocanu a punctat că soluţia pentru rezolvarea problemelor de termoficare trebuie să fie una care să împace toţi locuitorii oraşului.

„Soluţia este adaptarea încălzirii oraşului la realitatea de acum, unii sunt cu centrale, alţii sunt la sistemul centralizat, făcută pe baza unei analize clare a unor specialişti şi de cerut de la cei care sunt deţinătorii contractelor strategia lor de investiţii pe care s­-au obligat să o facă”, a spus Mocanu.

La rândul său, Tiberius Brădăţan a evidenţiat că strategia oraşului trebuie îmbunătăţită astfel încât să fie una unitară.

„În momentul de faţă nu trebuie să împărţim Suceava în două categorii de cetăţeni: cei care beneficiază de încălzire centralizată şi cei care şi-au montat centrale de apartament. Trebuie să luăm act de faptul că avem pur şi simplu un sistem mixt la Suceava, care trebuie să funcţioneze în continuare şi nu trebuie să îl blocăm”, a declarat Brădăţan.

O altă opinie pe marginea subiectului privind termoficarea a venit din partea consilierului Vasile Monacu, care a apreciat că cea mai bună variantă, nu numai pentru Suceava, este sistemul de încălzire centralizat, gazul fiind o resursă pentru o scurtă perioadă de timp.

„Viitorul, după toate studiile, prognozele institutelor de cercetare este încălzirea centralizată”, a spus Monacu.

Cât priveşte abordarea deputatului Ştefan Alexandru Băişanu, acesta le-a făcut celor doi contracandidaţi ai săi la Primăria Suceava, Ion Lungu şi Tiberius Brădăţan, o ofertă „de nerefuzat”.

„Alexandru Băişanu nu ţine morţiş să fie primar al municipiului Suceava pentru că aşa vrea el şi vă fac o ofertă, zic eu de nerefuzat”, a spus Băişanu.

El a readus în atenţie faptul că îşi doreşte un referendum în municipiul Suceava, iar dorinţa sucevenilor să fie respectată.

„Dacă cetăţeanul spune că nu vrea termie centralizată şi vrea termie proprie, să-­i lăsăm pe oameni să-şi pună centrale. Dacă e invers, şi oamenii vor în majoritate să rămână pe sistemul centralizat, înseamnă că domniile voastre, aleşii locali, trebuie să respectaţi acest punct de vedere şi să investiţi în continuare.

În cazul în care vom ajunge la concluzia că trebuie să salvăm ceva şi să facem ceva pentru cetăţeni, cu adevărat, eu vă garantez că nu voi candida la Primăria municipiului Suceava. Schimb candidatura mea la Primăria municipiului Suceava cu rezolvarea corectă a termiei. Nu e musai să fiu eu candidat”, a mai declarat Băişanu.

Proiectul privind strategia de asigurare a energiei termice în sistem centralizat din municipiul Suceava ce a fost iniţiat de primarul Ion Lungu are drept scop stabilirea politicilor şi orientărilor generale cu privire la organizarea, funcţionarea şi reglementarea serviciilor publice de alimentare centralizată cu energie termică, trasarea obiectivelor şi direcţiilor de acţiune pentru elaborarea programelor de dezvoltare şi modernizare a sistemului centralizat de termoficare şi de identificare a căilor, mijloacelor şi modalităţilor de implementare a programelor de investiţii şi a posibilelor surse de finanţare a acestora.

În urma votului dat în Consiliul Local, proiectul a fost adoptat cu 14 voturi „pentru” şi şapte abţineri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: