Calorifere amorţite, discuţii aprinse

Acuzaţii în şedinţa extraordinară a CL Suceava

În prima şedinţă a Consiliului Local Suceava din acest an, una extraordinară, aleşi ai municipiului şi-au adus acuzaţii, discuţiile aprinse pornind încă de la primul proiect de pe ordinea de zi, cel referitor la reducerea preţului energiei termice ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie.

Astfel, după ce în luna noiembrie a anului trecut CL Suceava a aprobat un credit în valoare de 5 milioane de lei pentru achiziţia de masă lemnoasă pentru producătorul de energie termică Bioenergy, în şedinţa de miercuri, 13 ianuarie, viceprimarul Lucian Harşovschi le-a prezentat colegilor săi o situaţie despre care spune că nu trebuie tolerată.

Viceprimarul a explicat că în perioada sărbătorilor de iarnă, când s-au înregistrat temperaturi de minus 16 – minus 18 grade Celsius, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat aproape că au îngheţat în apartamente. Harşovschi s-a arătat nemulţumit de această situaţie, precizând că nu este în regulă să se întâmple astfel de cazuri în condiţiile în care CL a făcut eforturi pentru plata creditului ce reprezintă echivalentul subvenţiei pentru lunile noiembrie şi decembrie.

„Explicaţia este una simplă, dar nu depinde de Primărie. Agentul termic ar trebui să plece cu temperaturi de aproape 100 de grade de la producător. În grafice a apărut că a plecat cu 88 de grade, dar în schimb erau 67-68 de grade. La temperaturi de minus 16 grade Celsius şi cu pierderile din pământ, agentul termic a ajuns la punctele termice undeva la 55 de grade, iar în casele oamenilor amorţit” a declarat Lucian Harşovschi.

La rândul său, primarul Ion Lungu a susţinut că astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple şi că în următoarea perioadă va avea o discuţie cu toţi acţionarii de la Bioenergy şi Thermonet pentru rezolvarea problemei.

„Am promisiunea că până la sfârşitul acestei luni vom avea întâlniri cu acţionarii de la Bioenergy şi Thermonet. Este clar că trebuie să-şi facă datoria. Noi, ca Primărie, Consiliu Local, trebuie să dăm la timp subvenţia. Astăzi suntem la timp cu plata subvenţiei, este dată chiar în avans” a spus Ion Lungu.

Şi viceprimarul Ovidiu Doroftei a subliniat că vina pentru caloriferele reci din casele sucevenilor aparţine producătorului de energie termică, Primăria respectându-şi toate angajamentele.

„Un lucru este foarte clar: Bioenergy nu şi-a făcut treaba. Acesta este motivul pentru care sucevenii nu au avut căldură. În tot oraşul s-a întâmplat asta. Consiliul Local şi-a făcut datoria în toate privinţele” a spus viceprimarul Ovidiu Doroftei.

Consilierul local Vasile Mocanu, fost liberal, actual susţinător ALDE, a ţinut să-i atragă atenţia viceprimarului Lucian Harşovschi cu privire la problema căldurii din municipiul Suceava, arătând că vina este a unuia dintre colegii săi de partid, director al firmei Bioenergy.

„Atrag atenţia că afacerea Thermonet – Bioenergy este o afacere de partid PDL. Îl are pe directorul Vasile Ilie la toate şedinţele de partid, să aibă curajul să-i spună acolo «vedeţi că pierdem voturi dacă în continuare fabricile PDL-ului nu vor da căldură la timp».

Vă rog să nu mai vorbiţi în numele Consiliului Local pentru o afacere care nu merge acolo. Chiar dacă PDL-ul a fost obişnuit în timp să facă afaceri cu banii statului şi ai oamenilor, nu poate o firmă să-şi facă afacerile aşteptând subvenţiile de la Consiliul Local” a spus Vasile Mocanu, subliniind şi el că nu Consiliul Local este vinovat pentru furnizarea slabă a agentului termic.

În replică, Viorel Seredenciuc (PNL) i-a cerut colegului său din CL Vasile Mocanu să numească clar dacă un membru PNL din deliberativ a furat, iar în caz contrar îl va acţiona în judecată.

„Eu îl dau în judecată. Mâine deschid acţiune împotriva dlui consilier Mocanu. M-a acuzat că am furat. Nu putem să facem astfel de afirmaţii nefondate. E vorba de colegii noştri, de oameni din Consiliul Local” a afirmat Viorel Seredenciuc.

Răspunsul venit din partea lui Vasile Mocanu a luat prin surprindere deliberativul local, stârnind câteva hohote de râs.

„Da, acum aveţi exemplul. Dumneavoastră aţi furat vorbele mele şi le-aţi interpretat cum aţi vrut. Nu am folosit cuvintele «consilier local» şi nici «furat». Aţi făcut două fapte penale: furt de vorbe şi trafic de influenţă” a spus Vasile Mocanu.

În ceea ce priveşte proiectul de hotărâre privind reducerea preţului energiei termice ca urmare a scăderii TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie, reamintim că acesta a trecut de votul consilierilor cu o abţinere şi 16 voturi pentru. Astfel, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat vor plăti pentru o gigacalorie 179,5 lei, în loc de 185 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: