Importante forţe umane şi mijloace tehnice în lupta cu blocurile de gheaţă şi zăpoarele

> Intervenţiile sunt coordonate de prefect şi conduse operaţional de inspectorul-şef al ISU

„Din cauza creşterii temperaturii atmosferice şi a precipitaţiilor importante din ultimele două zile, formaţiunile de gheaţă formate anterior în albiile râurilor Bistriţa şi Moldova, precum şi pe afluenţii acestora, s-au desprins, deplasându-se în aval sub formă de blocuri şi zăpoare de gheaţă şi au format aglomerări în secţiuni mai înguste ale albiilor şi la coturi, în spatele cărora s-au acumulat cantităţi importante de apă. Prin deviere de la cursul normal al albiilor, acestea puneau în pericol gospodăriile şi operatorii economici riverani” se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului, transmis ieri după-amiază.

Aflăm că fenomenul a debutat în ziua de luni, 11 ianuarie a.c., ora 18.20, situaţia fiind monitorizată de pompieri de la ISU, de lucrători de la SGA şi CLSU, şi s-a amplificat în dimineaţa zilei de 12 ianuarie, prin desprinderi succesive de gheaţă pe râul Bistriţa, în dreptul localităţilor Cârlibaba (ora 6.40, aglomerări pe o lungime de 400 m), Iacobeni (8.51, 200 m), Vatra Dornei şi Dorna Arini, pe râul Dorna în comuna Dorna Candreni şi pe râul Moldova în localităţile Breaza şi Fundu Moldovei.

Ni se precizează că pentru limitarea efectelor periculoase, la Iacobeni au intervenit echipaje de pompieri de la detaşamentul Vatra Dornei (doi ofiţeri, 15 subofiţeri şi patru autospeciale), Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (două utilaje şi zece voluntari), Detaşamentul de Jandarmi Vatra Dornei (zece jandarmi şi o autospecială), poliţia (doi agenţi şi o autospecială), SGA (patru lucrători şi două autospeciale), lucrători şi utilaje de la SDN Câmpulung Moldovenesc, alte forţe locale mobilizate în zonele critice. Ca urmare a creşterii continue a debitului râului Bistriţa şi a acumulărilor de gheaţă formate, forţele deplasate în teren au intervenit pentru evacuarea apei din două curţi şi din sediul unei societăţi comerciale (un gater).

În municipiul Vatra Dornei a fost distrusă o punte pietonală.

Pe râul Moldova, în localitatea Fundu Moldovei, au intervenit echipaje de la detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc (un ofiţer şi 11 subofiţeri, două autospeciale, o motopompă). În sprijinul intervenţiei s-au alăturat două utilaje de la CLSU Fundu Moldovei cu patru lucrători, un autoturism de poliţie cu doi agenţi şi trei lucrători SGA cu o autospecială.

În comuna Breaza au acţionat forţe şi mijloace de la Detaşamentul Câmpulung Moldovenesc deplasate de la Fundu Moldovei (un ofiţer, şapte subofiţeri o autospecială şi o motopompă). În sprijinul intervenţiei s-au alăturat grupa pirotehnică a detaşamentului Suceava (doi pirotehnişti, o autospecială), patru lucrători de la CLSU cu un utilaj, doi agenţi de poliţie şi doi lucrători de la SGA.

„Dacă situaţia o va impune, se ia în calcul distrugerea prin metode pirotehnice a podului şi a aglomerărilor de gheaţă de pe râul Moldova în dreptul localităţii Colacu, comuna Fundu Moldovei, precum şi supraînălţarea digului din aceeaşi localitate” se preciza în comunicat.

Intervenţia tuturor forţelor şi mijloacelor este coordonată de prefectul judeţului Suceava, Constantin Harasim, şi condusă operaţional în teren de inspectorul-şef al ISU, generalul de brigadă Ion Burlui. (L.D.C.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: