Guvernanţii au promis majorări salariale, dar au cerut răgaz să vadă execuţia bugetară

Guvernul a promis majorări salariale imediate în educaţie, dar a cerut răgaz sindicatelor până la data de 10 octombrie, când se va şti exact situaţia execuţiei bugetare pe primele nouă luni ale anului 2015 şi executivul va decide cu cât va majora salariile. Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) s-au întâlnit joi cu patru miniştri ai guvernului – Sorin Cîmpeanu, Rovana Plumb, Eugen Teodorovici şi Liviu Pop – solicitând, pe lângă creşterea de 10% prevăzută în acordul din octombrie anul trecut, o creştere suplimentară de cel puţin 15%, începând, cel mai târziu, cu 1 noiembrie 2015. „Am solicitat guvernului o creştere de 15 procente de la 1 noiembrie. Liderii noştri de sindicat au girat reprezentanţii executivului să îşi facă toate calculele, să se încheie execuţia bugetară. Asta se va întâmpla în jurul datei de 10 octombrie, când vom şti exact cum stau lucrurile. Speranţa noastră este că se va găsi soluţia, astfel încât să se poată acorda această majorare de 15 procente începând cu 1 noiembrie. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, ne vom întâlni din nou aici şi vom decide. Cred că domnii miniştri au înţeles foarte bine mesajul de astăzi şi am convingerea că se va găsi o soluţie astfel încât să nu fie nevoie să ieşim în stradă”, a subliniat preşedintele FSLI., Simion Hancescu.

Potrivit informaţiilor transmise de Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava, care aparţine de FSLI, la întâlnirea menţionată ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a precizat că „este nevoie să ştim care este execuţia primelor nouă luni ale acestui an, ca să putem afla, până la finalul anului, dacă se poate şi cu cât aplică o majorare pentru educaţie”. El s-a referit şi la Legea salarizării unice a bugetarilor, sperând că săptămâna viitoare aceasta va avea o formă finală, „pentru a şti exact care este impactul aplicării ei pe întreg sectorul bugetar”.

Reprezentanţii FSLI, respectiv ASIS au mai precizat că „necesitatea implementării Legii salarizării, care vizează şi învăţământul preuniversiar, înaintea adoptării Legii bugetului pe 2016, e obligatorie pentru că altfel discutăm de o salarizare fără lege şi, din nou, aşteptăm rectificări bugetare!”.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Toate cele 3 federatii din invtamant au participat la negocieri. Ce le mai place celor de la FSLI sa-si asume totul!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: