Cimitirele sucevene sunt date pe mâinile preoţilor

> Consiliile parohiale vor percepe taxe de la enoriaşi, însă acestea „nu pot să aibă nişte tarife foarte mari”, susţine primarul Ion Lungu

Autorităţile sucevene sunt preocupate să asigure locuri de înmormântare în toate cartierele municipiului reşedinţă de judeţ. În ultima şedinţă, Consiliul Local Suceava a aprobat o hotărâre prin care locuitorilor şi parohiilor din cartierul Burdujeni li s-au acordat, pe Dealul Mănăstirii, o suprafaţă de aproape 29.000 mp, cu un disponibil de 2.630 locuri de veci. Primarul Ion Lungu a declarat că amenajările necesare – care se vor face pe durata a 2 ani – vor costa bugetul local aproximativ 2,4 milioane lei. Acestea vor fi date, la fel ca şi în cartierul Iţcani, în administrarea unităţilor de cult, transferul fiind considerat în avantajul Primăriei.

„Dacă luăm aceste cimitire în administrare, o dată nu avem personal cu care să le gestionăm, iar, în doilea rând, cei care vor să înmormânteze persoanele decedate o să vină tot la Primărie să facă formele necesare. Or, cred că preoţii, reprezentanţii cultelor, ar putea gestiona mai bine acest lucru” relevă primarul.

Lungu consideră că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în alte oraşe, în care parohiile sunt nevoite să identifice şi să achiziţioneze de pe piaţa liberă suprafeţe care se pretează înhumării, Primăria Suceava pune gratuit terenuri îngrădite la dispoziţia cultelor. Pe de altă parte, urmează a fi înfiinţate alei pietonale, platforme ecologice pentru deşeuri, sistem de iluminat public, parcare, punct de supraveghere şi prăznicar. Dacă, potrivit edilului-şef, pentru zona centrală a municipiului sunt disponibile cimitirele „Pacea-nou” şi „Pacea-vechi”, alte două cartiere suferă de pe urma deficitului de locuri de veci, respectiv Obcini şi George Enescu.

„Rămâne o problemă foarte importantă, aceea de a găsi cimitir pentru zona cartierelor Obcini şi George Enescu” a precizat edilul-şef, menţionând că se caută terenuri la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă şi la Agenţia Domeniilor Statului.

Întrebat dacă este legal ca preoţii să perceapă taxe pentru locurile de înhumare şi alte servicii din cimitirele astfel date în administrare, Lungu a precizat că asupra tarifelor vor conveni membrii consiliilor parohiale.

„Nu este problema mea, ci a consiliilor parohiale, pentru că acestea le administrează şi au şi cheltuieli acolo. Însă, sigur, nu pot să aibă nişte tarife foarte mari” a explicat Ion Lungu.

În cartierul Iţcani, dimensiunea terenurilor atribuite diverselor confesiuni a fost stabilită în funcţie de numărul de enoriaşi, beneficiare fiind parohiile „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” (303 locuri), „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” (280 locuri), Parohia ortodoxă rusă de rit vechi (72 locuri), Parohia romano-catolică (65 locuri), cultele neoprotestante (60 locuri).

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: