La Biblioteca „G.T. Kirileanu” din Vatra Dornei

Omagiu limbii române şi cărţii

omagiu limbii romane vatra dorneiUn dublu eveniment cultural s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la sediul bibliotecii municipale din Vatra Dornei, în organizarea gazdelor, a Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, a Filialei „Arboroasa” a ACPBB şi a Filialei Vatra Dornei a Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina.

Momentul dedicat limbii române a debutat cu sublinierea rolului limbii materne în istorie şi în existenţa noastră, a necesităţii apărării acestui factor de identitate naţională. Prof. Jenica Romanică de la Liceul Teoretic „Ion Luca” a prezentat aspecte ale dezvoltării limbii române şi a situaţiei din zilele noastre, când abundă „anglicismele” şi „germanismele”. „Adolescenţii folosesc incorect limba, prescurtează abuziv şi nenormat, mai ales pe reţelele de socializare (şi unii maturi procedează la fel), în detrimentul limbii. Modele negative de utilizare sunt prezente şi în media şi chiar în mediul politic. Datoria tuturor este de a vorbi şi a scrie corect, de a evidenţia frumuseţea şi armonia limbii române”, a concis prof. Romanică. Prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie s-a referit la corifeii care au cinstit limba română, începând cu Mihai Eminescu, Alexei Mateevici, George Sion ş. a., care au îmbogăţit-o. În momentul de faţă, dezvoltarea limbii nu este totdeauna pozitivă. „Este necesar să păstrăm nealterată limba mamei”, a spus vorbitorul şi a citit poezia cu acest titlu a poetei Taţiana Vlad Guga. Scriitorul Gheorghe C. Patza a prezentat antologia „Limba noastră cea română”, editura StarPress 2015, care cuprinde texte de autori români din ţară, din Canada, Anglia, Suedia, SUA, în care a semnat un material, în ediţiile anterioare fiind prezenţi scriitorii Gheorghe Vicol, Paraschiva Abutnăriţei, Aldona Patraş, Gheorghe Grigorean. Poeta Emilia Popescu Rusu a susţinut tema „Din istoricul constituirii didacticii speciale a limbii române ca limbă de sine stătătoare”, marcând o evoluţie a limbii române în şcoală. Un moment artistic a realizat prof. Dăscălescu Cecilia Dorina din Vaslui, prezentă la activitate, prin interpretarea unor fragmente din Ion Creangă şi a unor versuri proprii. Poetul Gheorghe Vicol s-a referit la iniţiativa deosebită de acum doi ani a lui Corneliu Leu, de a cinsti limba română printr-o manifestare grandioasă, dar şi printr-un concurs la care a participat personal cu poezia „Limba română”. A lecturat textul şi a subliniat faptul că poeţii ar trebui să reinventeze poezia patriotică de calitate. Poeta Anica Facina s-a referit la activităţile culturale susţinute de românii din afara graniţelor, spre a păstra identitatea naţională şi prin cultivarea limbii materne: Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi condus de poetul Vasile Tărâţeanu, publicaţia „Literatura şi arta din Chişinău”, dar şi activităţile „Astrei” şi „Revistei române” din Iaşi. Un poem închinat limbii române a lecturat Gruia Ungurian, iar în sprijinul latinităţii limbii române am citat exemplul demersurilor lui George Pruteanu, un exemplu fiind şi poemul „În apărarea limbii latine”.

omagiu limbii romane vatra dornei2Au urmat lansările de carte, pentru început ediţia a V-a, revăzută şi completată, de „Epigrame şi catrene”, semnată de prof. univ. dr. Nichita Adăniloaie, preşedinte de onoare al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. Aspecte din viaţa şi activitatea prodigioasă a autorului, conţinutul şi structura acestei cărţi au fost prezentate de scriitorul Gheorghe C. Patza, care s-a oprit la epigramele ce au în vizor pe politicieni. Anica Facina reaminteşte că autorul a scris epigrame încă din liceu, că se dovedeşte a fi un fin observator al tuturor mediilor sociale şi are calităţi deosebite ce caracterizează un adevărat epigramist. Lecturează epigrame dedicate oamenilor şcolii, îi dedică la rându-i, un catren autorului (ca şi Gheorghe Patza şi Aldona Patraş). Prof. Mirela Neagoş consideră că munca şi viaţa autorului sunt „copleşitoare”, apreciază tonul amical al „înţepăturilor din epigrame, ironizarea tarelor general umane”. După opinia sa, mulţi politicieni prezenţi în epigrame trebuiau ignoraţi „li s-a dat importanţă”. Prof. univ. dr. Gabriela Cristescu apreciază faptul că autorul a publicat epigramele la îndemnul unor personalităţi precum Constantin Ciopraga şi Petru Ţăranu. „Epigramele sunt subtile dovezi ale unor sisteme de relaţii dintre oameni, din colectivele de muncă. Umorul îi ajută pe istorici să spună multe adevăruri ce nu se scriu în cărţile de istorie”, a subliniat prof. univ. dr. Cristescu. Au mai dedicat epigrame autorului sau au prezentat texte satirice proprii Gruia Ungurian, Viorica Chiriac, Ion Grămadă şi Simion Tudurean. Autorul a făcut precizări legate de conţinutul epigramelor şi catrenelor, dedicate în acest volum special oamenilor politici din considerentul că societatea trebuie să cunoască activitatea acestora şi a prezentat câteva texte semnificative.

La iniţiativa preşedintelui Asociaţiei Veteranilor de Război, Filiala Vatra Dornei, Doroftei Paşcanu, dna Silvia Cheţe Popescu a scris cartea „Cinste vouă”, închinată veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial, pe care autoarea a prezentat-o. A lecturat fragmente despre deportaţii în Siberia şi în alte lagăre, dar şi texte din alte trei volume care îi aparţin, precum şi textul omagial „Limba noastră”.

Doroftei Paşcanu a mulţumit tuturor celor care au sprijinit activitatea de identificare a veteranilor de război, îndemnând la respect pentru înaintaşi şi unitate în prezent. Primarul municipiului Ilie Boncheş a apreciat consistenţa manifestării, a subliniat necesitatea cinstirii limbii române, a păstrării mândriei şi demnităţii de neam, a unirii tuturor pentru realizarea unor acţiuni benefice pentru comunitate. Participanţii au urmărit exponatele de carte prezentate de bibliotecarele Nicoleta Todaşcă şi Simona Iftimuţ sub genericul „Elogiu limbii române”, şi un film documentar ce ilustrează modul în care ar trebui să promovăm valorile româneşti.

PARASCHIVA ABUTNĂRIŢEI
Foto: SIMONA IFTIMUŢ

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: