Flăcări în curtea Complexului Monahal „Acoperământul Maicii Domnului”

 complex monahal gheorghiteni2> Intervenţia promptă a pompierilor a limitat pe cât posibil valoarea pagubelor > Incendiul a izbucnit într-o cameră din corpul de chilii

Flăcările au adus panica în rândul călugărilor de la Complexul Monahal „Acoperământul Maicii Domnului”, din localitatea Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, luni dimineaţă în jurul orei 6. Atunci s-a dat alarma, după ce un incendiu izbucnit într-una dintre chiliile mănăstirii ameninţa să se extindă la toate construcţiile existente. Chemaţi în ajutor, către locul incidentului au pornit în grabă pompierii militari de la Detaşamentul din Vatra Dornei, în ajutorul acestora sărind şi lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Crucea. În total nu mai puţin de patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, dar şi o ambulanţă SMURD au răspuns apelului pentru localizarea şi lichidarea flăcărilor. Întreaga intervenţie a fost supervizată chiar de şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, care a mers acolo împreună cu Grupa Operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, şi Constantin Harasim, prefectul judeţului, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit plt. adj. Alin Găleată, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului, „în momentul în care pompierii au ajuns la faţa locului, ardeau cu flacără materialele combustibile din interiorul unei încăperi din corpul de chilii, cu pericol de propagare la întreaga construcţie”. Vorbim aici despre o clădite formată din demisol, parter, etaj şi mansardă ridicată pe o suprafaţă de 450 de metri pătraţi. Flăcările violente ameninţau de altfel întregul complex monahal, dar şi baza de tratament existentă acolo şi o casă învecinată. Mai bine de trei ore s-au luptat salvatorii cu flăcările, reuşind stingerea incendiului după ce acesta a transformat în scrum bunurile şi structura a două camere pe o suprafaţă totală de aproximativ 60 mp, obiecte de mobilier, o ladă frigorifică, unelte electrice de tâmplărie, icoane şi cărţi din interiorul chiliilor. Flăcările şi apa au degradat planşeul unei bucătării de la demisol şi alte bunuri. În plus, conform sursei citate, în timpul intervenţiei, echipajul pompierilor paramedici SMURD a acordat primul ajutor medical unui monah, în vârstă de 89 ani, care a suferit un atac de panică, acesta fiind ulterior transportat la Spitalul Municipal din Vatra Dornei pentru investigaţii suplimentare. Cercetările efectuate la faţa locului după eliminarea flăcărilor oferă drept cauză probabilă de izbucnire a incendiului, “efectul termic al curentului electric, generat de mai multe aparate electrice lăsate sub tensiune, pe o instalaţie subdimensionată”.

Intervenţia promptă a salvat Complexul de la un dezastru

complex monahal gheorghiteni2Ceea ce putea oricând deveni un prăpăd de foc s-a transformat într-un incendiu lichidat în limitele posibile datorită intervenţiei prompte a salvatorilor militari. Localizarea şi lichidarea incendiului cu afectarea numai a încăperilor enunţate mai sus a fost posibilă datorită faptului că incidentul a fost semnalat imediat după descoperirea acestuia, iar echipajele de pompieri au ajuns la locul solicitat în doar 13 minute, chiar dacă au fost nevoiţi să parcurgă o distanţă de aproximativ 6 km în condiţiile unui drum neamenajat, ca şi de existenţa pereţilor şi a planşeului, de la nivelul încăperii corpului de chilii, din materiale incombustibile (zidărie şi beton). Complexul monahal „Acoperământul Maicii Domnului” a fost ridicat sub coordonarea ÎPS Teodosie pe un teren moştenit de acesta de la părinţi, lucrările fiind demarate în anul 1999.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: