Ambasadorii artei populare arborene

AMBASADORI ARTA_2Se întâmpla exact acum patru decenii, mai precis spre mijlocul lunii iulie a anului 1975. Pe vremea aceea căminul cultural din comuna Arbore avea destul de multe formaţii artistice, care cuprindeau un număr mare de artişti amatori: echipă de teatru, cor mixt pe patru voci, brigadă artistică, jocuri populare mixte, taraf, precum şi solişti vocali şi instrumentişti.

Prof. Gheorghe Sturzu, directorul căminului cultural, a aflat de la oameni că, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial şi chiar după, în comună activa şi-o formaţie de jocuri populare bărbăteşti, formată din tineri din Cutul de Jos al satului, care erau conduşi de Gheorghe Buliga, poreclit „Bocu”.

Având sprijinul direct al lui Vasile Tiperciuc, poreclit ”Bugeai”, pe-atunci vicepreşedinte al Consiliului Popular Arbore, el i-a depistat pe cei şapte tineri deveniţi membri ai acestei echipe. Din respect pentru activitatea lor îndelungată, îi menţionez pe cei şapte artişti dansatori: Gheorghre Buligsa (Bocu), Trifan Ciobîcă (Bîz), Vasile Ciobîcă (Ciotiţă), Gheorghe Josan (Baciu), Vasile Hrincescu (Cracană), Vasile Lelcu (Zai) şi Toader Manoilă (Ţapu), mai ales că primii patru au trecut în lumea drepţilor. Toţi erau atunci în vârstă de peste 20 şi chiar 30 de ani, cu armata făcută.

Prima deplasare a acestei formaţii a fost la Festivalul ”Hora de la Prislop”, unde-au cucerit binemeritate aplauze. Simpla lor apariţie pe scenă, în superbele lor costume naţionale, stârnea ropote de bătăi din palme. La acestea se adăugau strigăturile lor bărbăteşti alese, forţa cu care jucau şi acurateţea figurilor jocurilor pe care le interpretau. Aveau numai jocurile caracteristice comunei: Bătrâneasca, Frunza nucului, Coasa, Raţa, Trilişeşti s.a. Strigăturile lor se auzeau de la peste un kilometru. Iar Vasile Rîpă şi Vasile Băcilă trăgeau cu foc arcuşul pe strunele viorii sau mângâiau strunele cobzei.

În august al aceluiaşi an s-au deplasat la festivalul folcloric de la Strunga, Iaşi, de unde s-au întors cu trofeul. De-acum au fost luaţi sub aripa maestrului coregraf Aurelian Ciornei, care s-a ocupat de ei până a ieşit la pensie.

Formaţia se va tot mări… Acum a ajuns la 24 de flăcăi, e drept, unii cam tomnatici, dar dansatori de excepţie. Cu timpul formaţia va ajunge la 32 de membri.

Recunoaşterea lor pe plan judeţean şi naţional le-a venit repede. A urmat participarea lor, în cascadă, la toate festivalurile folclorice organizate în zonă şi în toate judeţele, printre care: Paisa (Botoşani), Tecuci, Bacău, Blavanyos, Tg.Mureş, Bucureşti ş.a. Nu era festival folcloric de prestigiu la care formaţia de jocuri bărbăteşti de la Arbore să nu fie invitată sau trimisă de comitetul judeţean de cultură!

În anii următori, sub conducerea regretatului Vasile Pătrăucean, directorul căminului cultural, s-a organizat un turneu în Polonia, unde-a fost însoţită şi de formaţia de jocuri mixte. Şi de-acolo s-a întors cu noi invitaţii.

A beneficiat de zeci de transmisii televizate, iar în aprilie şi octombrie 2004 a fost invitată la TVR 1, împreună cu artistele Angela Moldovan şi Margareta Clipa. Anterior, de cinci ori a fost laureată a Festivalului naţional ”Cântarea României”, fiind medaliată cu aur.

Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, Filiala Arbore, în colaborare cu primăria din localitate, a organizat o manifestare omagială, la care-a invitat cei 35 de membri ai ei care mai sunt în viaţă, alţi 11 trecând între timp în lumea drepţilor.

Sala punctului de informare turistică i-a primit cu braţele deschise, membrilor acestora alăturându-li-se şi mulţi localnici. Se anunţase organizarea unei mese rotunde în cinstea acestei formaţii.

Pentru acest eveniment a fost tipărită o frumoasă mapă, de pe coperta căreia ne priveau cei 24 de membri ai formaţiei, fotografiaţi pe treptele casei de cultură Suceava, cu prilejul unei ediţii naţionale. În interiorul ei era tipărit programul manifestării, reproduse alte două fotografii vechi cu membrii formaţiei. Pe coperta a patra erau reproduse diploma omagială, acordată tuturor membrilor formaţiei, plicul şi ştampila omagială.

Patru persoane au susţinut comunicările: ”Omagiu artiştilor populari arboreni” (ing. Ionel Hrincescu, primar); ”Costumul popular femeiesc” (înv. Liliana Ursan); ”Costumul popular bărbătesc” (ed. Margareta Bîdeliţă, dar prezentată de Veronica Iliese) şi ”Personalitatea lui Gheorghe Buliga, poreclit Bocu” (prof. Gh. Dolinski).

După prezentarea acestor scurte comunicări a urmat o discuţie prelungită. Fiecare din cei prezenţi şi-a amintit de anumite întâmplări din sutele de concursuri la care au participat de-a lungul celor patru decenii de activitate. Vă rog să reţineţi că unii dintre ei au peste 70 de ani!…

Manifestarea a fost filmată şi prezentată arborenilor, atât pe postul local de cablu, cât şi pe postul TV Cromtel Rădăuţi, filmarea fiind făcută de dl Mircea Ştir, foto cameraman la TVR Internaţional.

În aceeaşi zi a fost lansat la Oficiul poştal din Arbore un plic omagial, care a fost obliterat cu o ştampilă specială, ca şi toată corespondenţa expediată în acea zi în ţară. În incinta Şcolii „Luca Arbure” a fost vernisată expoziţia de maximafilie şi cartofilie cu titlul ”Splendoarea costumului popular arborean”, care va putea fi vizitată încă 10 zile.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: