Cupa Bucovinei – Romsilva, ediţia a XV-a

Spectacol unic, cu 50 de cai frumoşi şi călăreţi de toate vârstele

echitatie 2015Furtuna a bulversat ieri finalul concursului hipic de sărituri peste obstacole Cupa Bucovinei – Romsilva, aflat la cea de-a XV-a ediţie, iar calculele pentru desemnarea câştigătorilor s-au făcut până după închiderea ediţiei ziarului.

Neprevăzutul nu a ştirbit însă nimic din spectacolul de echitaţie oferit până atunci de cuplurile cal-călăreţ, pe durata a trei zile.

Ediţia a XV-a a Cupei Bucovinei, ediţie jubiliară, cu ocazia a 25 de ani de la înfiinţarea Regiei Naţionale a Pădurilor–Romsilva, s-a desfăşurat în intervalul 17 – 19 iulie, la Herghelia Rădăuţi, singura bază românească de creştere şi selecţie a cailor Shagya arab, administrată de Direcţia Silvică Suceava.

Deschiderea oficială s-a desfăşurat sâmbătă, fără multe fasoane, în prezenţa lui Valerian Solovăstru, director tehnic al Direcţiei Silvice, a deputatului Alexandru Băişanu, a lui Ilie Niţă, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a directorului de concurs Gheorghe Olarian şi, bineînţeles, a celei fără de care nu mişcă nimic dincolo de regulament la niciun concurs hipic din România, preşedinta juriului Mariana Moisei.

Singurul vorbitor la deschidere a remarcat cu această ocazie cel mai evident lucru. „Chiar dacă premiile la Cupa Bucovinei au rămas cam aceleaşi, valoarea cailor şi a concurenţilor a urcat incontestabil” a declarat directorul tehnic al DS Suceava.

Pentru Cupa Bucovinei 2015 au intrat în concurs 30 de călăreţi cu aproximativ 50 de cai aparţinând Romsilva, unor cluburi private şi unor şcoli de echitaţie din Neamţ, Iaşi, Bacău, Cluj, Sibiu, Tg. Mureş, Bucureşti şi Suceava. Au evoluat în faţa publicului din tribunele Hipodromului de la Rădăuţi cai şi călăreţi de la cluburile Felix Ţopescu, CSM Sibiu, Rarăul, Equester, Decebal, Krigel, Cai de Vis, CSE Zar, Cai de Legendă, Forest Ecvestru şi, bineînţeles, Clubul de echitaţie al Romsilva.

Ca în fiecare an, spectacolul a fost unic, concursul, înscris în calendarul Federaţiei Ecvestre Române, fiind singurul, în zona Bucovinei, de această amploare.

Cai buni, jockey experimentaţi, copii frumoşi şi serioşi în costume de călărie elegante şi ţinută exemplară în şa, organizare perfectă, public în tribune şi o bere de casă rece au fost argumentele forte ale concursului de călărie de la Herghelia Rădăuţi.

Au sărit peste obstacole cai cu adevărat frumoşi şi bine antrenaţi, cai debutanţi, dar şi de 5 ani sau mai maturi, purtaţi din şa de călăreţi consacraţi în lumea sportului ecvestru din ţară, dar şi de copii şi tineri care iubesc această lume, aflaţi la primele încercări competiţionale. Au fost concurenţi de 10 ani, dar şi de peste 40. S-au produs căzături şi abandonuri din vina călăreţilor sau din moftul calului, s-a concurat de dragul cursei sau pentru confortul calului, dar şi cu ambiţie. Nivelul a fost însă sus, dovadă numărul mare de concurenţi care au intrat în unele probe la baraj, cu 0 puncte penalizare, departajaţi ulterior doar de timpul în care au încheiat parcursul.

Cap coadă, spectatorii au avut ce vedea, ce admira, ce aplauda.

Radu şi Raul Ilioi sau „aşchia nu sare departe de trunchi”

Incontestabil, cel mai experimentat dintre călăreţii ediţiei a XV-a a fost Radu Ilioi, nemţean legitimat la CSM Sibiu, unul dintre „greii” României în echitaţie. În lungii săi ani de carieră el a considerat că cel mai important pentru performanţa în echitaţie este „să fii om de cal” şi să pui mereu semnul egal între cal şi călăreţ. Dăruindu-se complet acestor două credinţe, el a fost de 17 ori campion naţional şi de vreo 20 de ori ales sportivul anului în disciplina ecvestră, deţinătorul a 20 Grand Prix internaţionale, dintre care 12 etape de Cupă Mondială şi cinci Cupe ale Naţiunilor şi printre primii trei în Liga Centrală Europeană.

Călăreţ şi antrenor deja, Radu Ilioi l-a avut alături în competiţia de la Rădăuţi pe cel mai mare dintre fii săi, Raul, în vârstă de 25 de ani, el însuşi campion. În luna mai a.c., Raul a cucerit medalia de aur, cu echipa României, în Cupa Naţiunilor pentru studenţi, din cadrul celui mai cunoscut eveniment hipic internaţional din ţara noastră, Transylvania Horse Show. El a urcat pe prima treaptă a podiumului alături de alţi doi studenţi români, Cristian Ceauşescu şi Bogdan Leonte, ultimul fiind fratele mai mare a lui Ştefan Leonte, mezinul cunoscutei familiei Leonte din Piatra Neamţ şi câştigătorul Cupei Bucovinei în ediţiile 2013 şi 2014.

Cornel Erhan, dragoste de cai pe viaţă, „trezită” în copilărie de huţulii de la Lucina

De la Clubul de echitaţie “Rarăul” din Bacău a onorat şi anul acesta cu participarea la concursul de la Rădăuţi chiar preşedintele, Cornel Erhan. El s-a născut în zona Câmpulung Moldovenesc, aproape de caii huţuli de la Lucina. Acolo a trezit el în suflet dragostea pentru cai şi echitaţie, transformată apoi în “boală” pe viaţă.

În copilărie visa să aibă caii lui. Acum îi are şi, astfel, poate inocula dragostea pentru aceste minunate animale şi altora, la şcoala de călărie de la Clubul „Rarăul”.

 “Călăria este un sport frumos, elegant, practicat de oameni de caracter, cu voinţă, talent şi dragoste faţă de cai. Dar echitaţia nu se rezumă la a încăleca un cal şi a pune cravaşa pe el. Pare frumos la televizor, o costumaţie frumoasă, plete în vânt, însă până acolo este muncă de sclav, până se formează o echipă, o unitate între cal şi călăreţ. Calul are memorie bună, este înţelept, bun, ascultător, blând, puternic, are chiar voinţă, simţul competiţiei, care pot fi puse în valoare doar dacă şi călăreţul are asemenea calităţi” declara el într-un interviu acordat ziarului “Deşteptarea” din Bacău.

Lista liderilor după cele 13 probe de concurs ale Cupei Bucovina – Romsilva, ediţia a XV-a, va fi publicată în numărul de mâine al cotidianului “Crai nou”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI