Doi vizionari: Georges Pompidou şi Aurel Avramescu

Centrul Cultural Naţional, cu o arhitectură futuristă, desprinsă parcă dintr-un film SF, în inima capitalei franceze, poartă numele creatorului său, fostul preşedinte al Republicii Franceze, Georges Pompidou (1911-1974), omul care a reuşit să sfărâme definitiv jugul colonial francez din Africa şi din întreaga lume aservită Parisului. Alături de al său camarad din Rezistenţă, generalul Charles De Gaulle, va pune osul la reconstrucţia Franţei după înfrângerea Germaniei Naziste, iar când De Gaulle va prelua preşedinţia Republicii, Pompidou va urca în ierarhii până la funcţia de premier, în 1962. Câţiva ani mai târziu, într-o ţară devastată de greve şi revolte antiguvernamentale, în 1968, De Gaulle, cu regret, îl demite, iar un an mai târziu, când generalul însuşi a demisionat, Pompidou câştigă prin alegeri preşedinţia, pe care o va păstra până în 1974. Devalorizarea francului, îngheţarea preţurilor şi ridicarea vetoului Franţei asupra admiterii Regatului Unit în CE l-au reţinut în istorie drept un politician important pe scena internaţională a vremii.

Ca şi în politică, în orice domeniu îţi trebuie multă „inginerie” şi imaginaţie, aşa cum se poate constata la Aurel Avramescu (1903-1985), academician român care a lăsat valoroase lucrări în domeniul electromagnetismului, electricităţii şi informaticii, în special „Introducere în documentarea ştiinţifică” ori „Efectul pelicular tranzitoriu”. Ale sale cărţi, mereu actuale, i-au atras renumele naţional şi mondial deopotrivă, fiind adesea citat în literatura de specialitate.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI