Definitivat 2015, la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”

Peste 350 de cadre didactice sucevene sunt aşteptate la proba scrisă

> Un candidat cu o plagă tăiată la mână va dicta rezolvarea subiectului unui profesor supraveghetor, având la dispoziţie mai mult timp ca ceilalţi concurenţi

Circa 350 de cadre didactice sunt aşteptate, astăzi, începând cu ora 9, la proba scrisă a examenului de definitivat, care se desfăşoară la centrul de examen de la Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul” din Suceava. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava au informat că, iniţial, în luna noiembrie, se înscriseseră 387 candidaţi suceveni, dar 34 s-au retras pe parcursul anului şcolar, astfel că mâine sunt aşteptaţi 353 de candidaţi.

Cadrele didactice sucevene sunt repartizate pe 42 de specializări, fiind înscrişi 49 de candidaţi la învăţători, 40 la educatoare, 37 la română, 29 la engleză, câte 20 sunt la matematică şi psihopedagogie specială, cei mai puţini candidaţi, câte 1-2, fiind la chimie, educaţie muzicală, industrie alimentară, inginerie şi management.

Purtătoarea de cuvânt de la IŞJ, insp. Mariana Drumea, a informat că un candidat va susţine proba prin dictare, deoarece acesta a suferit, în urmă cu două zile, un accident şi prezintă o plagă tăiată la mâna dreaptă. „Candidatul va fi repartizat singur într-o sală, iar unul dintre profesorii supraveghetori, cu o specializare diferită de cea a candidatului, va redacta lucrarea după dictare” a spus insp. Drumea. Pentru acest candidat durata de redactare a probei scrise se va prelungi cu maximum două ore, în loc de patru ore, cât prevede metodologia de examen, în aceeaşi situaţie fiind şi patru cadre didactice din judeţele Argeş, Constanţa, Dâmboviţa şi municipiul Bucureşti.

Secretomanie ca la bacalaureat: lucrările vor fi corectate în alte judeţe

Proba scrisă conţine subiecte de specialitate, metodica predării, pedagogie şi elemente de psihologia educaţiei.

La definitivat, la fel ca la bacalaureat, lucrările candidaţilor vor fi transportate, pentru evaluare, în centre zonale din alte judeţe, conform unei repartizări a Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, despre care nu au fost furnizate informaţii. În acest sens s-au constituit şase centre de evaluare şi contestaţii, la nivel naţional, prin arondarea disciplinelor de examen, lucrările tuturor candidaţilor care au optat pentru o anumită disciplină de examen fiind evaluate în acelaşi centru.

La nivel naţional participă, la acest examen, 9.385 de candidaţi dintre cei 10.297 de înscrişi la începutul anului şcolar, cei mai mulţi fiind cadre didactice în învăţământul preşcolar (1.801 candidaţi) şi primar (1.433 de candidaţi).

Pentru a participa la examen, candidaţii au îndeplinit, cumulativ, trei condiţii prevăzute de metodologie: efectuarea unui stagiu de predare în specialitate de cel puţin un an, calificativul pentru anul şcolar în curs „Bine” sau „Foarte bine” şi minim media 8 la cele două inspecţii speciale la clasă desfăşurate pe perioada anului şcolar. Nota obţinută la proba scrisă este nota la examen. Nota minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen.

Afişarea rezultatelor va avea loc în data de 14 iulie, perioada 14-17 iulie fiind destinată înregistrării şi soluţionării contestaţiilor, iar afişarea rezultatelor finale este programată pentru data de 18 iulie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: