Guvernatorul din Luxemburg, încântat de vizita în Bucovina

bernard-capreseGuvernatorul provinciei Luxemburg din Belgia, Bernard Caprasse, a remarcat, după vizita pe care a făcut-o săptămâna trecută în judeţul Suceava, energia agricultorilor şi crescătorilor de animale din judeţ, dar şi dinamismul antreprenorilor suceveni.

Într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Suceava se arată că, în perioada 6-10 aprilie 2015, a fost prezentă în judeţul Suceava delegaţia provinciei Luxemburg din Regatul Belgiei, condusă de guvernatorul Bernard Caprasse, care, în 7 aprilie, a semnat protocolul de cooperare între judeţul Suceava şi provincia Luxemburg, la sediul Consiliului Judeţean Suceava.

După acest moment, delegaţia belgiană a vizitat Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, unde a fost întâmpinată de un cor de studenţi francofoni, iar la Camera de Comerţ şi Industrie a Judeţului Suceava au fost purtate discuţii cu reprezentanţii mediului economic.

În zilele următoare oaspeţii belgieni au vizitat Fabrica de încălţăminte „Marelbo” din oraşul Vicovu de Sus, Centrul de Ceramică Neagră din comuna Marginea, Mănăstirea Suceviţa, Herghelia Rădăuţi, Fabrica de case de lemn S.C. „Doxar Grup” din oraşul Gura Humorului, Ferma „Best Cows” din comuna Sadova, Fabrica de Apă Minerală Poiana Negri, Fabrica de lapte S.C. Lactalis România S.R.L. din Dorna Candrenilor şi Muzeul „Ion Irimescu” din Fălticeni.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, trimisă în urma vizitei în judeţul Suceava, guvernatorul Bernard Caprasse a ţinut să mulţumească autorităţilor judeţene pentru primirea generoasă şi organizarea acestui sejur agreabil şi interesant.

În scrisoare se mai arată că membrii delegaţiei belgiene au rămas impresionaţi de dinamismul antreprenorilor judeţeni ale căror fabrici moderne le-au vizitat.

„Totodată, oaspeţii au remarcat energia agricultorilor şi a crescătorilor de animale care reprezintă moştenitorii unor tradiţii îndelungate şi solide”, precizează sursa citată.

Totodată, în cadrul vizitei, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Ioan Nechifor, şi guvernatorul provinciei Luxemburg din Regatul Belgiei, au adus în discuţie proiectul concret de colaborare româno – belgian „Întâlnirea generaţiilor în istoria orală europeană. 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial” depus pe 28 februarie 2015 pentru finanţare în cadrul programului european „Europa pentru Cetăţeni”, linia de finanţare „Memoria europeană”, grantul solicitat fiind de 75 000 de euro. Proiectul, ce urmează să se desfăşoare în perioada septembrie 2015 – decembrie 2016, îşi propune să comemoreze 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În cadrul acestui proiect, câte cinci tineri cu vârsta cuprinsă între 18-26 de ani, din regiunile partenere, vor culege memoriile participanţilor (veterani, martori) la cel de-al Doilea Război Mondial facilitând astfel comunicarea între generaţii şi între cetăţenii Europei. Totodată, tinerii implicaţi în proiect vor face o documentare fotografică a monumentelor închinate victimelor celui de-al Doilea Război Mondial din fiecare regiune. La finalul proiectului se va obţine o colecţie de istorie orală şi un inventar al monumentelor la nivel european despre cel de-al Doilea Război Mondial, iar în completare Muzeul de Istorie Suceava va organiza o expoziţie de fotografie tematică, care va fi itinerată în toate regiunile implicate în proiect, precum şi organizarea unei conferinţe de specialitate cu participare internaţională la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

CJ Suceava va colabora pe plan local cu Universitatea ”Ştefan cel Mare”, Muzeul Bucovinei şi filiala Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, iar pe plan internaţional, cu Consiliul Regional Schwaben din Germania, Departamentul de Nord din Franţa, Provincia Luxemburg din Belgia, Consiliul Municipal Daugavpils din Letonia, Uniunea Puşcaşilor Lituanieni din Lituania, Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi Integrare Europeană Ungheni din Republica Moldova şi organizaţii neguvernamentale din Estonia, Ungaria şi Italia.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI