„Joia Mare la Poiana Stampei”

 La Poiana Stampei, a avut loc joi, 9 aprilie, cea de-a VII-a ediţie a sărbătorii „Joia Mare la Poiana Stampei”, manifestare organizată de Primărie şi Consiliul Local, Parohia Poiana Stampei, Casa de Cultură şi Asociaţia Culturală „Vechea Bucovină”.

Sărbătoarea a început cu slujba oficiată de pr. paroh Domiţian Tătaru şi pr. Constantin Jbanca, la care gospodine îmbrăcate în frumoasele costume populare, alături de copii şi nepoţi, au venit să sfinţească coşurile cu bucate de post.

După-amiază, la Casa de Cultură, a avut loc deschiderea Târgului de Paşte, în cadrul căruia a fost organizată o expoziţie cu vânzare, toţi banii colectaţi fiind donaţi pentru construcţia bisericii din sat. Daniel Grigorescu a expus obiecte din lemn, Asociaţia Culturală „Vechea Bucovină” a venit cu cozonac, pască, prăjituri, mied, Victoria Condurache a prezentat pască, ouă împistrite, colac, Mărioara Pilug a venit cu bucate de post, Aniţa Todaşcă a expus ouă şi pască, renumitele încondeietoare Elena Todaşcă şi Elvira Rusu au venit cu ouăle înnobilate cu care au dus faima comunei în ţară şi străinătate, Cornelia Boşneagă, o gălăţeancă stabilită în Poina Stampei, a venit cu icoane şi icoane pe ouă realizate în tehnica veche de realizare a icoanelor din biserici, Maria Chiforescu a oferit publicului ouă, pască şi miei din aluat de cozonac, Iustina Chiforescu a prezentat coşul pascal cu tot ceea ce trebuie să conţină pentru a fi dus la sfinţit în noaptea de înviere, Anastasia Pascaru s-a remarcat prin frumoasele ouă de struţ încondeiate.

 Concert caritabil şi proiect gratuit al bisericii

 Tot la Casa de Cultură s-a desfăşurat un concert caritabil „susţinut de primii ctitori” – cum i-a numit primarul Viluţ Mezdrea pe invitaţi – pentru strângerea de fonduri pentru reconstrucţia bisericii din comună. Spectacolul organizat de Primăria Poiana Stampei împreună cu Comitetul de Iniţiativă pentru reconstruirea bisericii a avut-o ca invitată specială pe cunoscuta solistă Paula Seling, care a susţinut un recital de pricesne.

„După cum ştiţi, una dintre manifestările culturale importante din comuna noastră, cuprinsă în Calendarul cultural al judeţului Suceava «Paştele în Bucovina», este şi sărbătoarea «Joia Mare la Poiana Stampei». Ţinând cont de necazul abătut asupra comunei noastre, anul acesta am dorit să marcăm altfel Joia Mare. Motivaţi de faptul că dorim demararea lucrărilor la noua biserică după sărbătorile pascale, am iniţiat un concert de muzică creştină, pricesne, având ca scop strângerea de fonduri pentru această investiţie. Mă bucur mult că a acceptat invitaţia mea doamna Paula Seling, această mare artistă a României cu vocea sa de aur, care ne va încânta cu frumoasele melodii dedicate sărbătorilor pascale. Nu am perceput nicio taxă, toţi binevoitorii putând să contribuie cu fonduri/materiale de construcţie pentru noua biserică, ei fiind trecuţi în «Cartea Ctitorilor»”.

Cu privire la lucrările de la noua biserică, ÎPS Pimen a poruncit ca de gestionarea lor să se ocupe „Comitetul de Iniţiativă pentru reconstruirea Sfintei Biserici”, iar supravegherea acestora să fie făcută de pr. Mihail Negrea de la Mănăstirea Podu Coşnei. „Proiectantul a gândit deja arhitectura viitoarei biserici, care i-a încântat pe cetăţenii din comună, chiar dacă vom mai lucra un pic pe el. Însăşi atitudinea lui de a proiecta această biserică cu titlu gratuit şi fără a solicita fonduri îmi dă o energie şi o motivare în plus pentru a porni ridicarea acestui obiectiv imperios necesar pentru comuna noastră. Ce s-a întâmplat astăzi aici este un exemplu pentru ceilalţi, care nu au putut participa din binecuvântate pricini, fiind o perioadă aglomerată în gospodării, dar membrii Comitetului de Iniţiativă îi aşteaptă, pentru ca jertfa lor să se regăsească în această investiţie” a spus primarul Viluţ Mezdrea.

 Paula Seing a adus o picătură de tainică lumină la Poiana Stampei

 Concertul pascal a fost deschis de corul „Eclesia” al Asociaţiei Culturale Dorna Candrenilor, dirijat de pr. Gabriel Doroftiese, urmat de corala „Evanghelion” a preoţilor din Bazinul Dornelor şi grupul vocal „Flori de pe Dorna” din Poiana Stampei, dirijat de prof. Dorina Paicu, care au interpretat cântece religioase specifice sărbătorilor pascale şi cântări de la deniile din Săptămâna Mare. Cântările religioase interpretate de mureşeanca Diana Gherman „au curs” spre inimile celor peste 300 de spectatori prezenţi în sala Casei de Cultură.

Pricesne, cântece religioase sau cântece despre credinţă şi iubire, toate specifice marii sărbătoari a Învierii Domnului, au făcut ca recitalul vocal şi instrumental (pentru că Paula Seling a interpretat şi o piesă la pian) să aducă o picătură de tainică lumină şi să risipească tristeţea şi durerea prilejuite de pierderea bisericii în urma unui incendiu care a avut loc în luna februarie. A fost un recital închinat Patimilor Domnului şi Învierii Sale, din care nu au lipsit piesele „La umbra crucii tale”, „Blândul păstor”, „Crucea Sfântă”, „Rugă”, „Ridica-voi ochii”, „Acasă”, „A mai trecut un an” etc.

„Am venit la Poiana Stampei cu gânduri de ajutor, am venit să cânt şi să ofer din bucuria pe care şi eu o simt ascultând aceste cântece specifice perioadei pascale. Aceste cântece nu sunt numai frumoase de ascultat, sunt bune sufletului, te fac să te gândeşti la lucruri importante în viaţă, te fac să te gândeşti la iubirea lui Dumnezeu, la tot ceea ce ne-a fost oferit şi nu în totdeauna apreciem, şi nu întotdeauna facem ceea ce trebuie ca să trimitem recunoştinţa, prin gesturile noastre, prin rugăciunile noastre şi prin tot ceea ce suntem. Aceste cântece chiar îţi aduc o înălţare şi sper că lumea care le-a ascultat să fi simţit ceea ce simt eu când le cânt sau le ascult. Eu sunt un mesager, un transmiţător şi nu am niciun merit în aceste cântece, ele au fost de foarte mult timp, ele există, şi prin puterea pe care mi-a dat-o Dumnezeu de a cânta eu nu fac decât să le duc mai departe. Să nu uitaţi să priviţi adânc în suflet şi să puneţi mai presus de orice relaţia cu Dumnezeu” a fost mesajul adresat de Paula Seling celor care o ascultă.

La final, Paula Seling a donat comitetului care se ocupă de reconstrucţia bisericii CD-uri cu cele mai recente melodii, pentru ca banii colectaţi din vânzarea lor să fie folosiţi spre achiziţionarea de materiale de construcţii. De asemenea, a oferit autografe şi a făcut fotografii cu fanii.

 Proiectul viitoarei biserici a fost prezentat sătenilor

 Proiectantul noului locaş de cult, arh. Bogdan Adomniţei, a prezentat o primă idee a proiectului viitoarei biserici. „Este o biserică mică, cam de aceleaşi dimensiuni ca fosta biserică. Ca diferenţă între ceea ce aţi avut şi ce vă propun este un portal în faţa bisericii, care va lega actualul prăznicar şi zona unde se ţin slujbele de Paşte şi care va pune în evidenţă viitoarea biserică. Peste tot în viitoarea construcţie se regăseşte numărul trei, care reprezintă Sfânta Treime, este o biserică de inspiraţie bucovineană, cu turle pătrate” a precizat arh. Bogdan Adomniţei.

Alături de autorităţile locale, expozanţi şi turişti, s-au aflat pe tot parcursul manifestărilor deputatul Cezar Cioată, consilierul judeţean col. (r.) Ioan Abutnăriţei, Ilie Boncheş, primarul municipiului Vatra Dornei, primari şi preoţi din bazinul Dornelor, scriitoarea Paraschiva Abutnăriţei.

La sfârşitul manifestării, pr. Domiţian Tătaru a mulţumit celor prezenţi pentru efortul pe care îl fac pentru a ajuta la reconstrucţia bisericii, precizând că, „prin tradiţie, biserica noastră a fost biserica necăjiţilor, pentru că ctitorul principal, Pantelimon Vleju, a dat 7500 de florini de aur şi prin vicisitudinile vieţii a ajuns cerşetor la uşa bisericii. Noi nu ştim de ce Dumnezeu a îngăduit asta, la biserica noastră au venit toţi cerşetorii din ţara noastră şi noi i-am miluit cu cât am putut. Acum am devenit noi cei care ne aplecăm în faţa celor care din puţinul pe care îl au să ne dăruiască şi nouă pentru slava lui Dumnezeu şi bucuria sufletelor noastre şi a copiilor noştri. Se va zice peste veacuri că Paula Seling a poposit pe scena aceasta încântându-ne cu aceste cântece creştineşti şi strămoşeşti şi ne-a ajutat la necaz” a precizat pr. Domiţian Tătaru.

 Conturi pentru donaţii

 Comitetul de Iniţiativă le-a mulţumit celor care au contribuit cu sume de bani, transmiţând, prin vocea preşedintelui comitetului, Vladimir Popescu, „Dumnezeu să le răsplătească darul şi îi aşteptăm în continuare pe toţi cei care vor să ajute cu bani, materiale sau forţă de muncă, fiecare după posibilităţi”.

În acest scop, a fost deschis un cont de donaţii la CEC BANK Poiana Stampei, având titular PAROHIA ORTODOXĂ POIANA STAMPEI, CUI: 13290534, în lei, euro şi dolari, după cum urmează: RON: RO22CECESV4330RON1096614; Euro: RO24CECESV43C1EUR1096615 USD: RO04CECESV43B8USD1096617.

Contul este administrat de Comitetul de Iniţiativă, iar transferul de bani din acest cont în cel al Parohiei Poiana Stampei, gestionară a lucrărilor, se va face numai cu aprobarea simultană prin două semnături pe ordinul de plată, respectiv cea a preotului paroh Domiţian Tătaru şi a preşedintelui comitetului, Vladimir Popescu.

În viitor, urmează să se selecteze lemnul recuperat pentru a se construi din acesta o mică biserică dotată cu obiectele de cult care au fost salvate din incendiul din 18 februarie şi care vor fi expuse la muzeul comunei până la construcţia bisericii din lemn.

 Gospodarii au aprins focul din Joia Mare

 Înainte de a merge la Denia celor 12 Evanghelii, gospodarii au aprins în curţi – folosind surcele, brazi uscaţi, nuiele, cetină uscată – „Focul din Joia Mare”. În jurul focului aprins în curte, gospodinele pun scăunele, câte unul pentru fiecare mort din familie, turnând apoi apă de jur împrejur sau aşezând pe blatul fiecărui scaun câte o cofiţă plină. Există credinţa că sufletele răposaţilor vin în dimineaţa de Joia Mare din nou acasă, să se aşeze pe scaunele de lângă foc, pentru a se încălzi şi a bea din apa oferită.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: