Consiliul Judeţean se îndatorează cu 20 milioane lei, pentru încheierea reabilitării Muzeului Bucovinei şi a amenajării gropilor ecologice de deşeuri

> Deşi au fost avertizaţi că pun în pericol finalizarea celor două proiecte, consilierii PNL+PDL s-au împotrivit contractării creditului > Gradul de îndatorare a judeţului Suceava va atinge cota cea mai înaltă în anii 2017 şi 2018

 Consilierii judeţeni suceveni au aprobat, în şedinţa extraordinară de ieri, un proiect de hotărâre privind contractarea unei finanţări rambursabile în valoare de 20 de milioane de lei. Banii astfel obţinuţi ar urma să ia, în principal, calea asigurării coparticipării financiare a autorităţilor judeţene la finanţarea a două proiecte implementate cu fonduri europene nerambursabile. Este vorba despre proiectul „O clădire de patrimoniu – Muzeu pentru mileniul III”, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, spre care se vor îndrepta 5 milioane de lei şi despre Sistemul de management integrat al deşeurilor, cu finanţare asigurată prin Programul Operaţional „Mediu”, care va beneficia de o infuzie de 15 milioane de lei.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Cătălin Ioan Nechifor, proiectele au ca termen de încheiere sfârşitul anului 2015, iar totalul necesar pentru finanţarea lor este de 26,12 milioane de lei, incluzând atât cheltuieli eligibile, cât şi cheltuieli neeligibile. „Contribuţia proprie aferentă lucrărilor de executat în anul 2015 este de 1,92 de milioane de lei. Având în vedere că veniturile proprii ale Consiliului Judeţean sunt limitate, iar conform contractelor de finanţare toate proiectele trebuie terminate până la finele anului, este necesară contractarea unei finanţări rambursabile de 20 de milioane de lei, pentru asigurarea părţii de cofinanţare aferentă celor două proiecte” a subliniat şeful administraţiei judeţene.

Perioada finanţării contractate de Consiliul Judeţean Suceava este de 10 ani, din bugetul propriu al judeţului asigurându-se integral plata serviciului anual al datoriei publice locale, impozitelor şi taxelor aferente realizării obiectivelor de investiţii, cât şi a altor cheltuieli neelegibile. În urma contractării acestei finanţări nerambursabile, gradul de îndatorare a judeţului Suceava va atinge cota cea mai înaltă în anii 2017 şi 2018, acesta ajungând la 15,14% şi, respectiv, 15,31%, „cu mult sub cota admisă de Legea finanţelor publice locale”.

Pe de altă parte, conform aceluiaşi act normativ, pentru împrumuturile contractate de unităţile administrativ-teritoriale, spre asigurarea cofinanţării proiectelor care beneficiază de fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, gradul de îndatorare nu este limitat la 30% din veniturile proprii.

Proiectul de hotărâre a întrunit 21 de voturi „pentru” şi o abţinere. Deşi au fost avertizaţi că pun în pericol finalizarea celor două proiecte, consilierii PNL+PDL, în număr de 10, s-au împotrivit contractării creditului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: