„Americanul“

Un ins discret, după vorbă (puțină, natural cântărită, nealterată între străini), după port. Așa ni s-a părut, la întâlnirea oficială cu sucevenii, Șerban Chelariu. Pe de altă parte, un ins (de) remarcat, prin semnăturile puse pe cărțile apărute la edituri românești din cele mai prestigioase, prin expozițiile de artă plastică semnate la galerii importante din SUA; iar apoi prin numele pe care îl poartă, ca fiu al scriitorului Traian Chelariu, născut la Dărmănești, cu doctorat despre pozitivismul lui Hume, pedepsit (în ’52) prin alungarea din învățământ, supraviețuind ca simbriaș la deratizarea bucureșteană, apoi „reabilitat” printr-un exil la Institutul Pedagogic din Suceava.
 

L.D. CLEMENT

Ivit pe lume la București, Șerban Chelariu și-a decis singur exilul (s-ar putea zice, cu evidentă superficialitate…), la 10 ani după moartea părintelui. Iată că acum s-a reîntâlnit cu manuscrise și cărți ale tatălui, i-a văzut bustul (și acesta, după un temporar „exil”, primit în curtea Bibliotecii) și s-a văzut cu localnici curioși să-l cunoască și să-l înțeleagă. Criticul Mircea A. Diaconu (care îl știe mult mai bine, și din viață, și din cărți) avea să întrebe oarecum retoric: „Se întoarce Șerban Chelariu acasă?!”. Ca un ecou, ceva mai târziu, abia când fu sigur că „are cuvântul”, poetul de limbă română avea să răspundă: „Sunt trup și suflet parte din Bucovina, care e unică. Așa o simt…”. Poate că Bucovina sa e mai mult imaginară, dar înclin să cred că e încă mai frumoasă decât „a noastră”…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: