Șef nou la APIA Suceava

> Cei vechi, împreună cu 3 consilieri ai instituției cercetați de DNA în dosarul subvențiilor încasate ilegal, au fost suspendați din funcție
 

Sergiu Jităreanu

Coordonarea activității Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură Suceava a fost preluată zilele acestea de Sergiu Iulian Jităreanu, în vârstă de 38 de ani, director executiv la APIA Iași și coordonator pe regiunea de Nord-Est a României. Acesta îl va înlocui pe șeful APIA Suceava, Eugen Mogoș, până când instanța de judecată va decide vinovăția sau nevinovăția acestuia în recenta cauză cercetată de procurorii anticorupție suceveni, privind încasarea, prin complicitatea și a unor funcționari ai agenției din Suceava, de subvenții ilegale din fonduri europene și guvernamentale. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au stabilit că prejudiciul produs astfel a fost între 4 și 5 milioane de lei, majoritatea încasați deja, fără drept, de persoane care au măsluit date, au creat exploatații false și care cu mici „retușuri” și favoritisme, unele chiar politice, au devenit compatibile pentru încasarea banilor. Aproximativ 20 de persoane cercetate, nicio arestare în custodia statului Au fost suspendați din funcție, în aceleași circumstanțe, Delia Moldoveanu, director executiv adjunct la APIA Suceava, precum și 3 dintre angajați: Nicoleta Cheler, Lya Chiriac și Ionela Melania Blănariu, cercetate în același dosar, ale căror atribuții au fost preluate de alți trei funcționari ai agenției sucevene. Primul nevoit să renunțe la șefie pe durata cercetărilor a fost însă directorul general de la APIA București, Gheorghe Dorel Benu, inculpat în același dosar, acuzat de DNA Suceava de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de foloase necuvenite, în formă continuată și favorizarea făptuitorului. În dosarul cu pricina în care sunt cercetate deocamdată, în calitate de martori, învinuiți sau inculpați, circa 20 de persoane, fermieri, funcționari locali și centrali APIA, medici veterinari, un consilier județean care este și președintele unei asociații de creștere a animalelor, un fost primar, un avocat etc., nu au fost operate arestări preventive în custodia statului. Curtea de Apel Suceava a dispus pe 6 iunie arest la domiciliu pentru Gheorghe Dorel Benu și Delia Moldoveanu și libertate sub control judiciar pentru consilierul județean Ioan Piticari și medicul veterinar Neculai Toma, precum și restricții privind părăsirea localității de domiciliu pentru alte persoane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: