O victorie…

S-ar putea zice că, în ordine, Slovacia, Cehia, Croația, Slovenia, Polonia, Ungaria, Letonia, state venind dintr-un „bloc estic” ale cărui cutume încă mai supraviețuiesc pe ici pe colo, sunt cele mai puțin integrate în UE. România nu-i departe de ele, pe un loc 9 al absenteismului la alegerile europarlamentare, între ea și celelalte interpunându-se doar Portugalia, cu poveștile ei triste mai ales din ultimii ani. Încercând o analiză din perspectiva prezenței la vot și a eventualelor motive care îi vor fi ținut pe electori aproape/ departe de urne, „Courrier international” titra: Marea victorie a celor care s-au abținut”.
 

L.D. CLEMENT

Absențele fiind conotate așadar din perspectiva unei atitudini rezervate, aflată imediat după euroscepticismul considerat drept „victorios cert”. Căutând să înțeleagă ce se întâmplă în estul UE, analiștii i-au găsit pe polonezi considerând europarlamentarele ca un scrutin de importanță secundară, pe slovaci cu… „altceva de făcut” în sâmbăta votului, dar pe cehi sancționând faptul că „UE și-a uitat primul scop, cel de a garanta pacea”. Din moment ce scepticii și rezervații transmit un semnal clar de pe pozițiile lor, nicidecum de victorioși, ci mai curând de înfrânți în speranțele lor, rămâne de văzut care va fi semnalul noului Parlament European, ales de o minoritate ce susține interese contrare, față de această situație.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI