Comorile satului sunt puse în valoare

Am răspuns inițiativei făcute de domnul profesor Mihai Bocancea, fost director coordonator în comună, dar și prieten vechi, de a veni la Todirești. În plus, aveam prilejul să mă reîntâlnesc și cu trei prieteni din Dărmănești, profesorii Kolea Kureliuk, Dimitrie Sveduneac și Nicolae Mateiciuc, care activaseră în această comună.
 

Dacă am trecut pragul școlii, am avut o surpriză plăcută: copii frumoși, îmbrăcați frumos și foarte cuminți, de fapt cum au fost pe tot parcursul activității la care am participat. Doamna director prof. Lăcrimioara Cocîrlă a deschis activitatea, prezentând oaspeții și precizând scopul întâlnirii noastre, deși elevii îl cunoșteau. Acțiunea noastră se încadra organic într-un proiect educativ „Prețuim valorile satului”, subintitulat foarte sugestiv „Exemple de viață demne de urmat”. Menționez că proiectul se derulează în colaborare cu Filiala Todirești a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina. În cuvântul său, profesorul Mihai Bocancea și-a prezentat aspecte din activitatea sa la catedră, dar și din cea desfășurată în slujba comunității din Todirești. A prezentat asistenței cum se desfășoară procesul de documentare, de studiere a materialelor și de elaborare a unei cărți, mai ales că a scris cărți și în specialitatea sa de profesor de istorie-geografie. Nu a uitat să precizeze că din această comună s-au ridicat oameni foarte valoroși, aproape toți dintre ei fiindu-i elevi în timpul școlii generale. Profesorul Nicolae Mateiciuc i-a sfătuit pe copii să iubească și să prețuiască folclorul, mai ales producțiile folclorice liceale, în timp ce profesorul Kolea Kureliuc i-a îndemnat pe copii să citească mult. Apreciază mult cartea ultimă a profesorului Bocancea, mulțumindu-i autorului pentru că l-a făcut personaj din carte, astfel prezentându-l cititorilor și sub un alt aspect, nu numai ca profesor și ca fondator și conducător al cercului „Enigma”. Le-a mai spus copiilor să citească cu atenție această carte și să pornească la cules date de prin sat, mai ales de la bătrânii satului, pentru că în Todirești mai sunt încă multe lucruri nedescoperite. Doamna Lăcrimioara Cocîrlă aprecia faptul că volumul descoperă multe lucruri necunoscute despre viața acestui sat, în timp ce subsemnatul am arătat că noul volum al profesorului Bocancea scoate la lumină un tezaur inestimabil al comunei natale. Am îndemnat copiii să nu uite tradițiile satului, să le apere, să le practice și să le transmită celor care vin după ei. A urmat un interesant joc de întrebări și răspunsuri: „De ce v-ați gândit să scrieți cărți? (Andreea S.); „Cine vă inspiră să scrieți atâtea cărți?“ și „Care vă este mottoul în viață? (Raluca R.) „În perioada în care ați fost elev ați avut și note mici?” (Bianca T.); „Ați avut din copilărie dorința de-a ajunge profesor?“ (Nicoleta Ț.); „Dacă v-ați întoarce în timp ați alege altă carieră?“ (Raluca S.); „Ce modele ați avut în viață, pentru că acum se promovează nonvaloarea?” (Maria Holotă, profesoară)…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: