Ambasador de Izvoare

Ambasador de Izvoare pe tărâm spaniol. Ne-am obișnuit ca, periodic, meșterul nostru popular Ionică Zinici să participe la diferite târguri naționale și internaționale.
 

De data aceasta, după ce și-a pregătit meticulos bagajele, unealta de lucru și… materia primă, a purces la drum lung. A survolat Mediterana și a poposit la Madrid pentru a participa la Târgul Internațional de Turism. A reprezentat România la meșteșugul încondeierii (“închistririi”) ouălor. Și asta s-a întâmplat la sfârșit de Gerar, pe lungimea a cinci zile. La standul bine pregătit, a prezentat tehnica încondeierii ouălor (meșteșug deprins de la mama sa, Maria) și a etalat produsele realizate de propriile mâini. Cromatica și geometria perfectă de pe coaja oului de rață au impresionat participanții la târg. Este un meșteșug care presupune îndemânare, răbdare, imaginație, dar peste care se presară multă pasiune și suflet. O fărâmă din spiritualitatea populară a satului dintre Obcini a pătruns în inima capitalei spaniole. Demonstrațiile și explicațiile prezentate cu profesionalism au atras un mare număr de admiratori. Îmbrăcat în costum popular, așa cum îi stă bine unui artist, Ionică Zinici a reprezentat cu cinste satul și țara. Un adevărat ambasador. „Am fost onorat să reprezint România, am foarte mulți admiratori care de fiecare dată vin să mă vadă, să mă felicite și să urmărească fazele de lucru”. Iată cum un banal ou a trecut pragul bucătăriei și, pus sub… lupa talentului și a unei tradiții adânci, a ajuns în vitrinele cu lucrări de artă. „A fost o atmosferă foarte plăcută, cu multă bună dispoziție și o organizare excelentă”. Un sat dintr-un căuș de munte pe care nu-l găsești pe harta… lumii, cum rostea un mucalit, dar azi, cu puțin efort, îl poți afla… Ambasador de la munte, dar la înălțimea lui. Să ajungi sus, nu-i lucru ușor. Nu de dragul unui renume, ci mai curând din dorința de a duce mai departe făclia tradiției.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: