Viitor de aur…

Populația tânără a țării crede mai mult în ea însăși decât în stat (…și ce ar putea face acesta în sprijinul ei) este una dintre concluziile unei recente cercetări INSCOP pentru un cotidian central și – cel puțin în calitate de element al unei metafore dintre acelea care caracterizează imaginarul public la un moment dat –, ca ipoteză, singura dătătoare de speranțe. Pentru cine? Pentru ei, cei care (având și vârste ca atare) se simt tineri și pare-se că speră să rupă lanțul unui șir de generații care s-au autonumit a fi „de sacrificiu”.
 

L.D. CLEMENT

Fiindcă, altfel, aproape 67% dintre respondenți (acuzând astfel răspunzătorii) cred (așa cum de nu mai știm când relevă barometrele de acest tip) că țara se îndreaptă „într-o direcție greșită”. Sau aproape 45% (dincolo de cei peste 31% care prognozează o stagnare) cred că în viitor economia țării se va duce de râpă. Sau aproape 37% (pe lângă cei 40% care vizează statul pe loc – și nu-i clar dacă în bine sau rău) care sunt siguri că o vor duce mai prost. Pe de-o parte, informațiile fi-vor de folos, poate, politicienilor deja intrați în campanie electorală, spre a ști să-și configureze promisiunile astfel încât, pe moment cel puțin, să oblojească temerile pesimiștilor și să le mai dea câte un șut de nădejdi. Pe de alta, rămânând în sfera metaforei vizate la început, ar fi excelent (mișto!, super!, bestial! etc.) dacă tinerii care nu mai acceptă sacrificiile și-ar lua viețile în seamă, pe cont propriu, iar după ele, cândva (poate nu tocmai târziu), vor trage și țara după ei, precum un camion de plastic pe trei roți, împovărat cu toate eșecurile de până acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: