În perspectiva punerii în funcțiune a gropilor de deșeuri de la Moara și Pojorâta

Contract parafat pentru trei stații de transfer, trei centre de colectare și extinderea a două stații de transfer

Șeful administrației județene sucevene, Cătălin Nechifor, a parafat, ieri, un contract de 10,5 milioane de lei cu firma Iridex Group Construcții SRL Voluntari, pentru construcția a trei stații de transfer și a centrelor de colectare din Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc și pentru extinderea a două stații de transfer la Gura Humorului și Vatra Dornei, construite deja cu finanțare Phare.
 

Într-o conferință de presă, președintele CJ Suceava a informat că firma constructoare și-a asumat că va finaliza în luna noiembrie lucrările, menționând că fiecare stație de transfer va fi echipată cu unitate de cântărire, birouri modulare pentru personal, separatoare pentru lichid ușor pentru preepurarea apei de suprafață înainte de deversare în mediu sau în rețele de canalizare, sistem de iluminat, sistem de drenare a apei de suprafață și împrejmuire. Autoritățile sucevene vor organiza o licitație pentru construcția a 1.250 de puncte de colectare în localitățile județului, dar și pentru achiziția a 40.000 de containere pentru pregătirea compostului și a 6.600 de eurocontainere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Nechifor a mai declarat că autoritățile județene se confruntă cu o dificultate legată de legislație privind desemnarea operatorilor pentru cele două gropi de deșeuri ecologice care se construiesc în județ printr-un proiect cu finanțare europeană de 218 milioane de lei fără TVA. El a arătat că legislația europeană în domeniu a fost modificată la sfârșitul anului trecut, fiind prevăzute noi reglementări pentru operatori, iar legislația românească va trebui aliniată la aceste norme. „Sperăm ca armonizarea să se producă cât mai repede. Odată cu modificarea legislației vom începe procedurile de selecție a operatorilor” a spus Nechifor, care a precizat că în luna noiembrie a acestui an proiectul trebuie să fie funcțional. Președintele CJ Suceava a arătat că va fi nevoie de mai mulți operatori care să gestioneze cele două depozite ecologice, cât și pentru colectare și transport. În prezent, stadiul de realizare a depozitului de deșeuri de la Moara este de 70%, urmând să devină funcțional în luna mai sau iunie, iar cel din Pojorâta, de 25%, urmând să fie finalizat până în luna noiembrie. În județul Suceava se construiesc, prin POS Mediu, două depozite ecologice, unul în comuna Moara, lângă Suceava, care deservește zona de șes a județului, și altul în comuna Pojorâta, care va deservi zona de munte. Pe lângă cele două depozite ecologice, întregul proiect, în valoare de 218 milioane de lei, fără TVA, finanțat prin POS Mediu, prevede și înființarea a 1.250 de puncte de colectare a deșeurilor și cinci stații de transfer.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: