Pentru funcționarea eficientă a sistemului centralizat de termoficare de la Suceava

Scumpirea transportului agentului termic, obligatorie

> „În august 2008, am cerut actualizarea de la 99 de lei fără TVA la 117 lei, dar nu s-a aprobat, așa încât am ajuns unde am ajuns, cu multe cheltuieli neacoperite” declară administratorul special Ovidiu Dumitrescu
 

Termica

Conducerea societății comerciale Termica Suceava este convinsă că majorarea tarifului serviciului de transport, distribuire și furnizare a energiei este „normală”, cât și necesară unei funcționări eficiente a sistemului centralizat de termoficare. În ședința de joi, consilierii locali suceveni urmează a analiza proiectul de hotărâre privind creșterea tarifului de la 123 pe gigacalorie la 198 de lei pe gigacalorie, inclusiv TVA. Administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, a declarat, ieri, că noua valoare a fost aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, în condițiile în care respectivul tarif nu a mai fost actualizat din iunie 2006. Dumitrescu a precizat că, în perioada care a trecut, prețul apei folosite a sporit cu 172%, serviciul de canalizare s-a scumpit cu 285%, iar energia electrică cu 55%. „În august 2008, Termica a cerut majorarea prețurilor de facturare, dar nici atunci Consiliul Local nu a fost de acord, lucru care ne-a mărit pierderile” a precizat șeful firmei în insolvență din Lunca Sucevei. În cazul în care legislativul local va accepta majorarea, tariful total al energiei termice livrate populației, inclusiv cel de producție, ar putea ajunge la 342 de lei pe gigacalorie, tarif valabil până la sfârșitul lunii martie, anul viitor, dată la care va expira contractul cu Termica. Însă consumatorii casnici vor achita tot 185 de lei, ca și până acum, diferența urmând să fie acoperită de Primărie, prin subvenții de la bugetul local. Anterior, primarul Ion Lungu s-a arătat împotriva acestei majorări, pe care a numit-o „anomalie”, deoarece noul tarif la transport ar urma să fie mai mare chiar decât cel de producție. „ANRSC a analizat documentul de sute de pagini, e greu să-i păcălești, acolo fiind specialiști în domeniu care analizează toți indicatorii, iar fiecare leu trebuie justificat. Creșterea poate este mare, dar noi vorbim despre cifre clare. Prețul la apă industrială și potabilă a crescut de la 1,26 lei metrul cub, fără TVA, în 2006, la 3,43 lei în 2013, iar la canalizare de la 0,54 lei, fără TVA, pe metru cub în 2006, la 2,08 lei acum. De asemenea, indicele prețurilor de consum s-a majorat, în perioada 2006 2013, cu 53%” a explicat administratorul special al Termica, Ovidiu Dumitrescu, adăugând că, în Suceava, există și o particularitate care duce la costuri suplimentare, anume diferența de nivel de 100 metri între zona de producere a agentului termic, adică Lunca Sucevei, și cea de transport final, care o reprezintă cartierele Zamca, George Enescu și Obcini.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: