Suceava

Centralele termice pe gaze naturale din școli vor fi scoase

> „Atunci când vom pune centrala nouă în funcțiune, iar costurile pe biomasă vor fi mai mici, intenția noastră este să readucem școlile la sistemul centralizat”, declară primarul Ion Lungu
 

Primăria municipiului Suceava va readuce unitățile școlare la sistemul centralizat de termoficare. Este vorba despre circa 30% dintre grădinițele, școlile generale și colegiile care s-au dotat, la începutul anilor 2000, în urma contractării de credite bancare, cu centrale termice individuale pe gaze naturale. Primarul Ion Lungu susține că, în acea perioadă, când era consilier local PNL, s-a împotrivit debranșării unităților școlare de la serviciile Termica, măsura fiind de natură să afecteze atât firma de termoficare, cât și municipalitatea. „Când eram consilier de opoziție, în 2000, se luau credite de la bancă, ca să se pună centrale pe gaze naturale în școli. Aceasta, în condițiile în care aveam operator propriu de termoficare. De aceea, intenția noastră este ca, atunci când vom pune centrala nouă în funcțiune iar costurile pe biomasă vor fi mai mici, să readucem aceste școli la sistemul centralizat”, a evidențiat Ion Lungu. Ocupantul fotoliului din Areni reliefează că Primăria achită din bugetul local cheltuielile cu utilități ale școlilor, inclusiv pe cele cu apa caldă și încălzirea, nefiind firesc ca banii să meargă înspre E.ON, și nu înspre operatorul local al serviciului de termoficare. Pe de altă parte, opinează șeful administrativului local, costurile încălzirii cu centrale pe gaze naturale vor crește foarte mult în următoare perioadă și vor fi mult mai mari în comparație cu cele ale centralei în cogenerare de înaltă eficiență pe biomasă a Bioenergy Suceava. „Nu este corect ca municipalitatea, care are o alternativă de încălzire, să folosească gazul metan. Așteptăm să treacă această iarnă, să ne convingem că noua centrală este în ordine, după care vom lua și asemenea măsuri”, a conchis primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: